Домашни средства за предотвратяване на различни заболявания

Стара поговорка гласи „Предотвратяването е по-добре от лечението“ и това е самата истина.

Много често страданието от всякакъв вид заболяване е ясна индикация за факта, че имате слаба имунна система и не трябва да приемате това лекомислено.

Лекарствата имат странични ефекти, така че честото им приемане може също да повлияе неблагоприятно на вашето здраве и да намали продължителността на живота.

Следните домашни средства за защита, ако се следват усърдно, със сигурност могат да ви помогнат да засилите имунната си система и да предотвратите няколко често срещани заболявания.

Хранете се правилно:

Балансираната диета може да снабди тялото ви с необходимите хранителни вещества и да му помогне да предотврати много заболявания.

Почивайте си достатъчно:

7-8 часа сън редовно повишава имунитета ви и ви предпазва от инфекции. Изследванията показват, че ако пропуснете дори една нощ добър сън, тялото ви е по-податливо на заболявания.

Умереното упражнение може да бъде от полза:

Строгите упражнения могат да отслабят имунната система, като намаляват броя на клетките-борци или белите кръвни клетки. Напротив, бързото ходене в продължение на поне 20 минути редовно може да ви предпази от редица заболявания.

Излагайте се на слънчева светлина:

Този естествен източник на витамин D е един от най-добрите начини за предотвратяване на заболявания.

Вземете малко чист въздух:

Точно като слънчевата светлина, свежият въздух повишава имунитета ни, а кислородът лекува тялото ни.

Кажете не на тютюна и алкохола:

Алкохолизмът води до слаба имунна система, а тютюнопушенето причинява респираторни проблеми. Въздържайте се от тях, за да останете във форма и здрави.

Вземете пробиотици:

Ферментиралите продукти като мляко, темпе, кефир, кимчи, кисели краставички и т.н. са отлични източници на полезни бактерии, които засилват имунната система.

Чесън:

Суровият чесън има изобилие от антимикробни свойства и предпазва тялото от редица неприятни заболявания като сезонна кашлица и настинка, възпалено гърло, бронхит и др.

Приемайте повече витамин С:

Известен факт е, че витамин С предотвратява нашите тялото от чести заболявания. Така че, имайте повече цитрусови плодове като лайм, лимони и т.н., за да останете във форма за най-дълго време.

Намалете приема на кофеин:

Може да сте любител на кафето, но лошата новина е, че кофеинът ще ви направи по-стресирани чрез повишаване на хормона адреналин в кръвта ви и ще ви даде безсънни нощи. Следователно, прави тялото си по-податливо на инфекции.

Останете хидратирани:

70% от тялото ни е пълно с вода, така че пиенето на достатъчно вода е задължително. Кокосова вода е и най-добрият начин за повишаване на имунитета ви, тъй като съдържа няколко основни минерала.

Пийте зелен чай:

Този склад от антиоксиданти и полифеноли е най-лесният начин да предпазите тялото си от пристъпите на болести.

Мед:

Това е един от най-добрите дарове на природата за човечеството и независимо от възрастта ви, медът може да укрепи отслабената ви имунна система, всичко това благодарение на антиоксидантите и антимикробните свойства, които притежава.

Спазването на тези прости стъпки със сигурност може да намали редовните ви посещения в лекарския кабинет.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...