Хрян: здравословни и козметични ползи

Хрянът е коренова зеленчукова култура, която е много популярна по целия свят поради своите здравословни и козметични свойства. Той е известен със своя прекрасен вкус и аромат, както и със своя бял цвят. Той е бил използван за медицински цели в продължение на хиляди години и е известен със своето антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Хрянът може да се консумира по множество начини, включително като суров или готвен. Той може да се добавя към супи, салати, зеленчукови ястия и десерти.

Той е добра добавка към диетата, особено за тези, които търсят здравословни ползи. Този чудесен корен има множество свойства, които са полезни за здравето и красотата на човешкия организъм. Ако търсите естествени начини да можете да опазите и подобрите своето здраве и красота, разгледайте хрянът като възможност.

С какво е полезен хряна

Хрянът е богат на витамини и минерали, като калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, цинк и мед. Тези съставки правят хряна пълноценна добавка към хранителния режим, като подпомага здравето на костите, сърцето и нервната система.

Съставът на това растение включва фитонциди. Тези вещества имат антимикробен ефект, който се запазва дори в изсушени листа.

Хрянът се използва, като помощно средство при много здравословни проблеми:

премахва соли, токсини и тежки метали от тъканите;

премахва болката в ставите и насърчава възстановяването на хрущялната тъкан;

свежите листа подобряват апетита и стимулират храносмилането;

настойките и отварите имат благоприятен ефект върху дихателната система – използват се при лечение на кашлица, възпалено гърло и синузит;

редовната консумация на храни с това растение помага за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта и предотвратява атеросклерозата;

пресни листа се използват като компреси при силно главоболие; натрошените зеленчуци се използват в козметологията за подхранване и подмладяване на кожата и стимулиране на растежа на косата.

Приложение в традиционната медицина

В народната медицина има няколко приложения на този зеленчук. От него се приготвят тинктури и разтривки, а младите листа се използват за компреси.

Козметични ползи

Хрянът има и козметични ползи. Той е отличен природен продукт за отстраняване на бръчки, защото повдига кожата и стимулира производството на колаген. Хрянът помага и при борбата с акне и други кожни проблеми благодарение на своите антибактериални свойства.

Рецепти за маски

За стягане на порите и премахване на отпуснатостта на кожата: 1 ч.л. каша от листата се смесва с 2 ч.л. настъргана ябълка. Добавете 1 ч.ч. мед и нанесете сместа върху лицето за 10 минути.

За лечение на акне: след измиване с топла вода, каша от листата се нанася върху лицето, престоява 10-15 минути. Ако има усещане за парене, маската се отмива по-рано.

За подмладяване: коренът от хрян се прекарва през месомелачка, две листа се счукват в блендер и 1 с.л. л. сметана. Кашата се нанася върху лицето с тънък слой и се оставя за 15 минути. Измийте с памучен тампон, потопен в топло мляко, и след 5 минути измийте с топла вода.

Отслабване

Листата на хряна съдържат ензима мирозин. Те активират метаболизма и намаляват натрупването на мазнини.

За отслабване се приготвя:

100 г наситнен корен, смесен с 3 с.л. л. мед и сока от половин лимон.

Всички съставки се смесват и се приемат два пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене.

Продуктът се съхранява в контейнер със запечатан капак за не повече от три дни.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...