Бял трън: Ползи за здравето

Бял трън: Ползи за здравето

Белият трън (Silybum marianum) е билка, която се използва в традиционната медицина от векове. Тя е богата на силимарин, група флавоноиди, които имат редица полезни свойства за здравето.

Ето някои от основните ползи за здравето на белия трън:

Защита на черния дроб

    Силимаринът е мощен антиоксидант, който може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане от свободните радикали. Той също така може да помогне за възстановяването на увредените чернодробни клетки.

    Белият трън се използва традиционно за лечение на заболявания на черния дроб, като хепатит, цироза и алкохолна болест на черния дроб. Проучванията показват, че белият трън може да бъде ефективен за намаляване на възпалението и подобряване на функцията на черния дроб при тези състояния.

    Подобряване на здравето на сърцето

      Силимаринът може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Той също така може да помогне за укрепване на сърдечните мускули.

      Проучванията показват, че белият трън може да бъде ефективен за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

      Подобряване на здравето на кожата

        Силимаринът може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на производството на колаген в кожата. Той също така може да помогне за защита на кожата от увреждане от слънцето.

        Проучванията показват, че белият трън може да бъде ефективен за подобряване на външния вид на кожата при състояния като акне и екзема.

        Подобряване на здравето на червата

          Силимаринът може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на функцията на червата. Той също така може да помогне за защита на червата от увреждане от токсини.

          Проучванията показват, че белият трън може да бъде ефективен за облекчаване на симптомите на синдром на раздразненото черво (СРК).

          Подобряване на здравето на мозъка

            Силимаринът може да помогне за защита на мозъка от увреждане от свободните радикали. Той също така може да помогне за подобряване на паметта и концентрацията.

            Проучванията показват, че белият трън може да бъде ефективен за защита на мозъка от деменция и болестта на Алцхаймер.

            Как да приемате бял трън

            Белият трън се предлага под формата на таблетки, капсули, екстракт и чай. Препоръчителната доза е 200-400 mg силимарин на ден.

            Ако приемате бял трън за първи път, започнете с ниска доза и постепенно я увеличавайте, докато достигнете желаната доза.

            Предупреждения

            Белият трън е безопасен за повечето хора, но може да причини някои странични ефекти, като диария, гадене и повръщане.

            Ако сте бременна, кърмите или имате някакви медицински състояния, говорете с Вашия лекар, преди да приемате бял трън.

            Заключение

            Белият трън е билка с много полезни свойства за здравето. Той може да помогне за защита на черния дроб, сърцето, кожата, червата и мозъка.

            Ако обмисляте да приемате бял трън, говорете с Вашия лекар, за да определите дали е подходящ за за Вас.

            Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

            Може да харесате още...