Как да понижим завишените нива на асат и алат

Как да понижим завишените нива на асат и алат

Асат и алат са ензими, които се намират в клетките на тялото. Те се използвани като индикатори за здравето на черния дроб и общото здравословно състояние. Те играят важна роля в метаболизма на протеините. При увреждане на клетките, тези ензими се освобождават в кръвта.

Ако имате повишени нива на асат и алат, важно е да се консултирате с лекар, за да се определи причината за състоянието. В зависимост от причината, лекарят може да препоръча лечение, което да помогне за понижаване на нивата на ензимите.

Съвети за понижаване на завишените нива на асат и алат

Ето някои съвети, които могат да помогнат за понижаване на завишените нива на асат и алат:

Намалете консумацията на алкохол

Не е тайна, че честата консумация на алкохол може да доведе до увреждане на черния дроб, което повишава ALT и AST. Ограничете алкохола, за да поддържате здравето на черния дроб.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло може да увеличи риска от чернодробни заболявания и нарушаване на нивата на асат и алат. Запазете здравословно тегло чрез редовно упражнение и балансирано хранене.

Избягвайте излагането на токсини

Токсините, като например тютюнопушенето и излагането на химикали, могат да навредят на черния дроб и да повишат нивата на асат и алат. Избягвайте токсините, за да запазите здравето на черния дроб.

Управлявайте стреса

Стресът може да има негативно влияние върху общото здраве и функцията на черния дроб. Практикувайте методи за управление на стреса, като йога, медитация или релаксация.

Консумирайте щадящи черния дроб храни

Някои храни, особено богати на мазнини и захари, могат да бъдат тежки за черния дроб. Предпочитайте диета, която подпомага здравето на черния дроб, като зеленчуци, плодове и плънка с фибри.

Увеличете приема на фибри

Фибрите помагат на черния дроб да изчиства токсините и ненужните вещества от организма. Включете повече фибри във вашата диета, като консумирате цели зърнени храни, зеленчуци и плодове.

Останете хидратирани

Добрата хидратация е от съществено значение за функцията на черния дроб и общото здравословно състояние. Пийте достатъчно вода през целия ден, за да поддържате черния дроб здрав и функциониращ.

Полезни и вредни храни при завишените нива на асат и алат

За да поддържате здравето на черния дроб и нивата на АСАТ и АЛАТ в оптимални стойности, следва да се съобразявате с конкретни храни и избягвате други. Ето някои полезни и вредни храни при този контекст:

Полезни Храни:

Плодове и Зеленчуци: Богати на фибри и антиоксиданти, плодовете и зеленчуците могат да подпомогнат регенерацията на черния дроб и да намалят възпалителните процеси.

Пълнозърнести продукти: хляб, ориз, и макарони от цели зърна съдържат фибри и могат да бъдат полезни за стабилното функциониране на черния дроб.

Магданоз и зелени листни зеленчуци: Те съдържат високи нива на хлорофил, който може да подпомогне детоксикацията на черния дроб.

Риба: Омега-3 маслата, намерени в рибата като лосос и скумрия, се свързват с поддържане на черния дроб здрав и подобряване на нивата на АСАТ и АЛАТ.

Орехи и семена: Богати на ненаситени мазнини, орехите и семената се свързват с поддържането на черния дроб и с намаляване на възпалителните процеси.

Зехтин: Екстра върджин зехтин може да подпомогне черния дроб чрез намаляване на възпалителните процеси.

Примери за здравословни храни :

  • Плодове: ябълки, банани, портокали, грозде, ягоди, малини
  • Зеленчуци: броколи, моркови, краставици, домати, зелена салата
  • Пълнозърнести храни: пълнозърнест хляб, кафяв ориз, киноа, овесени ядки
  • Здравословни мазнини: зехтин, ядки, семена
  • Здравословни протеини: постно месо, риба, яйца, тофу

Вредни храни

Алкохол: Алкохолът може да допринесе за увеличаване на нивата на АСАТ и АЛАТ и за натоварване на черния дроб. При завишени нива, трябва да се избягва алкохолът напълно.

Процесирани храни: Готварски мазнини, фастфуд и други процесирани храни съдържат излишни наситени мазнини и захар, които могат да затруднят работата на черния дроб.

Захар и сладкиши: Прекомерната консумация на захар може да увеличи нивата на АСАТ и АЛАТ и да допринесе за затлъстяване.

Трансмазнини: Тези изкуствени мазнини, намерени в маргарините и някои видове бързохранителна храна, са вредни за здравето на черния дроб и трябва да се избягват.

Сол: Повишената консумация на сол може да увеличи риска от високо кръвно налягане и да наруши здравето на черния дроб.

Червено месо: Излишъкът на червено месо, особено процесираното, може да увеличи нивата на АСАТ и АЛАТ и да затрудни работата на черния дроб.

Енергийни Напитки: Те съдържат високо съдържание на захар и кафеин, което може да натовари черния дроб и да повиши нивата на АСАТ и АЛАТ.

Примерен хранителен план при завишените нива на асат и алат:

Закуска:

  • Овесени ядки с плодове и ядки
  • Яйца с пълнозърнест хляб
  • Плодове и зеленчуци

Обяд:

  • Салата с пилешко месо или риба
  • Пълнозърнест хляб
  • Плодове и зеленчуци

Вечеря:

  • Постно месо или риба с зеленчуци
  • Пълнозърнест ориз или картофи
  • Плодове и зеленчуци

Закуски:

  • Плодове
  • Ядки
  • Семена
  • Кисело мляко

Заключение

В заключение, поддържането на нивата на асат и алат в нормата изисква внимание към жизнения стил и храненето. Следвайки горепосочените съвети и подходящи практики, можем да подобрим здравето на черния дроб и общото си здравословно състояние. Не забравяйте, че редовният медицински преглед е също важен за следене на нивата на асат и алат и определяне на здравето на черния дроб.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...