Подправки които повишават метаболизма

Всеки добавя пикантност към живота си по различни начини. В този случай методите могат да бъдат както полезни за организма, така и направо вредни. Ние определено сме за първото, което означава, че препоръчваме подправки, които могат да донесат не само остър ефект на вашите рецептори, но и да подпомогнат тялото ви с техните полезни свойства.

Правилните подправки не само ще подобрят вкуса и подправката на вашите ястия, но и ще помогнат да поддържате теглото си под контрол.

лют червен пипер

Червеният люд пипер ускорява метаболизма поради капсаицин, който причинява усещане за парене в устата, когато ядете храна, подправена с тази подправка. Капсаицинът повишава телесната ви температура, което увеличава метаболизма ви с 5% в рамките на няколко часа след хранене. Освен това капсаицинът ускорява окисляването на мазнините в тялото с 16%, позволявайки на тялото активно да изгаря мазнините. Кайенският пипер може да се използва за подправяне на риба, а също така може да се смеси с какао, за да се поръси върху домашно приготвените шоколади.

Куркума

Куркумата е роднина на джинджифила и една от основните съставки на индийската кухня. Куркуминът в корена на това растение, който придава на подправката характерния жълт цвят, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това вещество също така предотвратява развитието на сърдечни заболявания, рак, депресия и свързани с възрастта невродегенеративни заболявания. Въпреки че метаболитните ефекти на куркума са изследвани само при животни, изследователите предполагат, че тя може да помогне за изгарянето на мазнини, като намали инсулиновата резистентност, важен фактор за увеличаване на теглото. Куркумата се съчетава чудесно със супи, ориз и яхнии.

Канела

Канелата помага за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на глюкозата, лошия холестерол и триглицеридните мазнини, които влияят на сърдечната функция. Тези свойства на канелата са свързани със способността й да повишава активността на инсулина, като по този начин помага на тялото да усвоява по-добре захарта и следователно предотвратява превръщането й в мазнини. В допълнение към печенето канелата е полезна за ябълки и натурално кисело мляко. И ако подправите горещия шоколад със смес от канела и лют червен пипер, то за вашето тяло това ще бъде истински метаболитен коктейл.

кимион

Последните проучвания показват, че ежедневната консумация на кимион от хора с наднормено тегло понижава лошия холестерол и повишава нивата на добрия холестерол и насърчава загубата на тегло и индекса на телесна маса. Това свойство на кимиона се дължи на високото му съдържание на фитостероли, които инхибират усвояването на холестерола. Кимионът се съдържа в смеси от подправки като чили, къри, чатни. Подходящ е за почти всички ястия – горещи зеленчуци, месо, риба и дори десерти.

Джинджифил

Джинджифилът подобрява храносмилането и помага за справяне с гаденето. Усилването на метаболизма се предизвиква от свързаното с капсаицин вещество гингерол, което кара тялото да генерира допълнителна топлина. Използвайте пресен джинджифил или джинджифил на прах, за да приготвите чай. Освен това настърган корен от джинджифил може да се добавя към яхнии или месо, а джинджифил на прах може да се добавя към маринати.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...