Ехинацея

Ехинацея с лечебните си свойства заслужено заема почетно място сред лечебните растения и билките.

Тя е наричана още «почистваща кръвта» . Ехинацея активно почиства лимфната система, кръвта, бъбреците и черния дроб.Тя не лекува последиците от болестта, а нейните първопричини и другото важното е, че е без странични ефекти.

В народната медицина се използват настойки, отвари и тинктури, направени от цветовете , листата и стъбла, както в прясно, така и в сухо състояние. Използването на тинктура от ехинацея дава добри резултати при лечение на:

– Цистит, нефрит, хепатит;

– Заразни и простудни заболявания: грип, бронхит, тонзилит, пневмония, херпес;

– заболявания на мъжката полова система, простатит, аденом; – стомашна язва, гастрит, запек, крампи на кръвоносните съдове;

– заболявания на женските органи (възпаления);

– след продължителна употреба на антибиотици, химиотерапия и лъчетерапия, както и след радиационно облъчване, за нормализиране на кръвното;

– За забавяне на растежа на злокачествени тумори.

Рецепта за тинктура от ехинацея 200 грама пресни (или 50 гр суха) сурови (листа, цветове, корени), се залива с 1 литър силна домашна ракия. Оставя се за15-20 дни на тъмно място, като се разклаща от време на време. След това се прецежда и се вземат 20-30 капки 3 пъти дневно 20-30 минути преди ядене в продължение на 10 дни. След това се прави почивка от три дни и още два пъти се повтаря лечението в продължение на 10 дни. Това е един курс.

Свойства на Ехинацея – антивирусна и с антибактериални свойства, ефективна е при полиартрит, на простатата и гинекологични заболявания. Тя повишава кръвното, подобрява имунитета, ускорява зарастването на рани, счупвания, натъртвания. При псориазис, екземи, изгаряния, рани от залежаване, се използва тинктура от ехинацея под формата на лосиони и компреси.Билката укрепва паметта и вниманието, снижава нивото на стреса и подобряване на ефективността. при работа. Ефективна е още и при:

– Гинекологични заболявания;

– Понижен имунитет, стимулиране на паметта, неутрализира жаждата за алкохол и тютюневи изделия;

– Лечение на херпес (той изчезва за 10 дни или има продължително противодействие);

– За подобряване на потентността (тинктура се да пие смесена със сок на 0,5-1 чаша 3 пъти дневно – 30 минути преди хранене);

– Лечение на стерилитет при мъже и жени;

– Затлъстяване (намаля апетита и желанието за ядене на сладкиши).

Рецепти за приготвяне на извлек от ехинацея :
1 супена лъжица лъжица сушена ехинацея (листа, цветове, корени) се заливат с половин литър вряща вода, оставя се в един термос през нощта или в емайлиран съд с капак, (плътно затворен). След това се прецежда и да пие 100-150 мл 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. Пие се 10 дни, след това се прави 5 дни почивка и отново се пие още 2 пъти за 10 дни, с 5 дни почивка между тях. Този цикъл е 1 курс. Ако е необходимо, това лечение се повтаря 3 пъти по 10 дни след месец почивка.

Отвара от ехинацея лекува язви на стомаха, болки в ставите, подуванеи отоци, подобрява зрението и настроението.
Рецепта за приготвене на отвара от ехинацея. 1 супена лъжица изсушени листа се заливат с чаша вряла вода и да държат на водна баня за 15-20 минути, прецежда и пие една трета от чаша 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 10 дни. След това се прави почивка за 5 дни и нсе повтаря за още 10 дни. Този курс 1. Повторете лечението най-малко 2-3 пъти с интервал от 5-10 дни.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...