Как да лекуваме диария у дома?

Всички сме изпитвали пристъпи на диария в даден момент от живота си. Честите симптоми на диария включват чести, воднисти изпражнения, коремни спазми и подуване на корема.

Често диарията е начинът на тялото ви да се справи с нарушенията в стомашно-чревната ви система. Острата диария продължава от 1 ден от 2 седмици и може да идва от много източници, като:

вирусна инфекция

бактериална инфекция

хранително отравяне

скорошна употреба на антибиотици

вода, замърсена с инфекциозен агент

В повечето случаи диарията може да се лекува у дома и тя ще премине от само себе си за няколко дни.

Ето няколко домашни средства, които могат да помогнат за предотвратяване на диария:

На първо място Хидратация – Хидратацията е много важна, когато имате диария. Дехидратацията води много хора в спешното отделение.

Диарията кара тялото да губи много вода и електролити, от които се нуждае, за да функционира нормално.

Пийте много течности, като вода , чай от шипка ,черно кафе, сок от нар, чай от джинджифил и др.

Банан – Той прави чудеса за повечето хора. Суровите банани са богати на пектин, фибри, които помагат за абсорбирането на вода от червата и укрепват изпражненията, и олигофруктани за подхранване на червата. Освен това е богат източник на калий. Ниското ниво на калий е основен ефект от хроничната диария.

Мента, сол и захар в хладка вода – Ментата е традиционен лек за лошо храносмилане, подуване на корема и диария. Захарта и солта помагат за поддържане на електролитния баланс и нивата на водата в тялото ви.

Нар – Той е чудесно средство за спиране на диарията. Можете да ядете и пиете сок от нар за бързи резултати или да ядете плодовете. Не само плодовете, листата от нар са ефективни при лечение на свободно движение.

Лимон и сол – Лимонът има антибактериални и антивирусни свойства. Той не само успокоява стомаха ви, но и възстановява pH баланса в тялото.
Начин на приготвяне: Вземете чаша вода и добавете сока от един лимон. Добавете щипка сол и разбъркайте добре.

Куркума – щипка куркума в чаша топла вода помага за борбата с диария. Куркумата има антисептични и противовъзпалителни свойства. Уверете се, че не прекалявате с този домашен лек, защото куркумата може да реагира с много предписани лекарства и да влоши симптомите.

Кисело мляко – микс от кисело мляко със семена от печен сминдух и кимион, също е чудесен за възстановяване на баланса на тялото и лечение на диария. Киселото мляко , съдържащо „живи култури“ като Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium. Те помагат за възстановяване на здравите нива на полезните бактерии в червата.

Пробиотици – те са микроорганизми, които могат да бъдат полезни за храносмилателната система. Те могат да подпомогнат работата на червата и да помогнат за борбата с инфекцията.

Кафе – силно черно кафе без захар също може да помогне много.

Моркови – те са друг успокояващ източник на пектин. Сварете малко моркови , докато омекнат, след това ги пуснете в блендер с малко вода и пасирайте. Вземайте четвърт до половин чаша на всеки час.

Диета от малки, чести хранения може да е по-добра от яденето на три големи хранения на ден, когато се възстановявате от диария. Следните продукти трябва да бъдат включени в диетата:

Храни, богати на калий
Храни, богати на пектин
Храни, богати на електролити
Достатъчно течности

Диарията може да бъде животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно и навреме. Ако смятате, че диарията ви не е излекувана дори след домашни средства, не губете време и се лекувайте от специалист.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...