Нар и неговите ползи за здравето

Нар
Нар

Нарът е мистичен плод, познат ни още от Библията, символ на плодовитостта. Според легендите той е расъл в Райските градини и от хиляди години се използва от народната медицина. Това е истинско чудотворно произведение на природата. В последно време е обявен за един от групата „супер-плодове”, които повлияват успешно симптомите на множество заболявания.

Нарът попада в категорията сложни плодове, които често се пренебрегват поради структурата и техниката на консумация. С прости думи, ако сте мързеливи, ще ви е трудно да го консумирате, но повярвайте ни, струва си усилията.

Яденето на нар или пиенето на сок от него е свързано с много ползи за здравето .

Той е богат източник на няколко витамина, минерали и растителни съединения, които имат много здравословни ползи.

Семената от нар са богати на фибри, антиоксиданти и мастни киселини, които могат да са от полза за вашето здраве. Те също са добър източник на витамин Е и магнезий.

Нарът съдържат голям брой на антиоксиданти , които помагат на защита на тялото срещу възпаление и вредата от свободните радикали. В кората има и антиоксиданти, макар че малко хора ядат кори от нар. Тези антиоксиданти, наричани полифеноли, включват танини, флавоноиди и антоцианин.

Плодът на нара е диетичен продукт с никакво съдържание на мазнини, но с много полезни съставки.

Заболявания, при които се използва нара:

  1. Полезен е за кръвообращението:

Редовната консумация на нар не само увеличава кръвообращението, но и увеличава броя на червените кръвни клетки в кръвта. Той дава сила на тялото ви и повишава метаболизма. Лекува анемия, предотвратява ниско кръвно налягане и умора.

  1. Полезен е за корема :

Освен много витамини и минерали, този чуден плод има изобилие от фибри, които подпомагат храносмилането. Нарът се препоръчва по време на диария, стомашни заболявания и холера.

  1. Изчиства кожата:

Ако имате проблеми с акнето, започнете да ядете нар всеки ден, за да получите безупречна кожа. Този плод помага за избистряне на кръвта, като по този начин предпазва от пъпки. Освен това витамин С поддържа кожата ви млада за дълго време.

  1. Поддържа сърцето здраво:

Той е пълен с антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които ефективно предотвратяват и лекуват сърдечно-съдови заболявания. Нарът има много растителни съединения, които помагат да поддържате сърцето си здраво и силно.

  1. Помага за отслабване:

Благодарение на високото съдържание на фибри, този супер хранителен плод има свойства за отслабване. Можете да получите достатъчно храна, като просто консумирате един нар. Освен че засилва метаболизма ви, този плод е и чудесен източник на витамин К и фолиева киселина.

  1. Страхотен е при диабет:

Той следи за повишеното ви ниво на глюкоза в кръвта. Този плод съдържа по-малко захар и има достатъчно антидиабетни свойства, така че може да бъде ефективен за понижаване на нивото на захарта.

  1. Има противо-ракови свойства:

Много проучвания показват, че нарът съдържа някои противоракови свойства, за които е доказано, че намаляват разпространението на раковите клетки. Също така се предполага, че използването на масло от семена на нар може ефективно да предотврати рак на гърдата.

  1. Болест на Алцхаймер

Употребата на всички използваеми части от нар предпазва от възникването и подпомага лечението на когнитивни заболявания като болест на Алцхаймер и деменция. Изследванията показват, че неговата консумация води до повишаване на нивата на антиоксиданта глутатион в мозъчните тъкани.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...