Квантиферонов тест: важен инструмент в медицинската диагностика

Квантиферонов тест: важен инструмент в медицинската диагностика

Квантифероновият тест е съвременен диагностичен метод, който се използва за откриване на туберкулозна инфекция. Това е изключително важен и точен тест, който позволява на лекарите да идентифицират дали човек е бил изложен на Mycobacterium tuberculosis, причинител на туберкулозата. Той е особено полезен за откриване на латентна туберкулозна инфекция, която не показва видими симптоми, но може да се активира в бъдеще.

Тестът е сравнително нов и значително по-точен в сравнение с традиционните методи за диагностика, като кожния тест Манту. Той се използва широко в различни медицински специалности, включително ревматологията и за диагностика на заболявания като артрит.

Какво представлява квантифероновият тест?

Квантифероновият тест (или QuantiFERON-TB Gold, известен също като QFT) е кръвен тест, който измерва имунния отговор на организма към антигени, свързани с туберкулозните бактерии. Когато човек е заразен с туберкулоза, неговата имунна система реагира на тези антигени и произвежда специфични химични вещества, наречени интерферони. Чрез измерване на нивата на тези интерферони в кръвта, квантифероновият тест определя дали организмът е бил в контакт с туберкулозната бактерия.

Как се извършва тестът?

Квантифероновият тест е неинвазивен и относително прост за изпълнение. От пациента се взема кръвна проба, която след това се изпраща в лаборатория. Там пробата се обработва и анализира. Процесът включва излагане на пробата на специфични туберкулозни антигени и след това измерване на нивото на освобождаваните интерферони. Тестът дава резултати в рамките на 24 до 48 часа.

Предимства на квантифероновия тест

Едно от най-големите предимства на квантифероновия тест е, че не изисква повторно посещение на лекаря, както е при кожния тест Манту. Също така, той е по-точен, защото не се влияе от предишна ваксинация срещу туберкулоза (БЦЖ ваксина), което може да доведе до фалшиви положителни резултати при кожния тест.

Допълнително, квантифероновият тест намалява риска от човешка грешка, тъй като не изисква интерпретация на кожна реакция, а резултатът се базира на обективен лабораторен анализ.

Недостатъци на квантифероновия тест

Въпреки множеството си предимства, тестът има и някои ограничения. Квантифероновият тест не може да разграничи активната туберкулоза от латентната инфекция. Той също така може да даде фалшиво негативни резултати при хора с отслабена имунна система, като например пациенти със СПИН или такива, които приемат имуносупресивни лекарства.

Връзка между квантифероновия тест и ревматичните заболявания

Ревматичните заболявания, като ревматоиден артрит, лупус и анкилозиращ спондилит, са състояния, които засягат имунната система. Тези заболявания могат да изискват лечение с имуносупресивни медикаменти, които потискат имунния отговор на организма. Имуносупресивната терапия е необходима, за да се предотврати прекомерната активност на имунната система, но тя също така може да направи пациента по-уязвим към инфекции, включително туберкулоза.

Квантифероновият тест играе важна роля при пациенти с ревматични заболявания, които трябва да започнат лечение с имуносупресори, като кортикостероиди, метотрексат или биологични препарати. Преди да се назначи такова лечение, е необходимо да се провери дали пациентът има латентна туберкулоза. Ако тази инфекция е налична, рискът от нейното активиране е висок при започване на имуносупресивна терапия. В такъв случай пациентът трябва да бъде лекуван за латентната инфекция, преди да започне приемът на имуносупресори.

Ролята на биологичните терапии

Биологичните лекарства, като анти-ТNF препарати (например инфликсимаб и етанерцепт), са често използвани при лечението на ревматоидни заболявания. Те са много ефективни при контролирането на възпалението и болката, но имат значителен риск от активиране на латентни инфекции, като туберкулоза. Затова е наложително пациентите, които ще започнат терапия с анти-ТNF лекарства, да се изследват с квантиферонов тест преди началото на лечението.

Активирането на латентна туберкулоза при пациенти на биологична терапия може да има сериозни последици за здравето. Ето защо квантифероновият тест е особено ценен в ревматологията, тъй като помага да се предотвратят подобни рискове.

Значение на ранната диагностика на латентната туберкулоза

Ранната диагностика на латентната туберкулоза е от критично значение при пациентите с ревматични заболявания. Това позволява навременното започване на профилактично лечение, което предотвратява активирането на инфекцията. Лекарите често комбинират квантифероновия тест с други диагностични методи, като рентгенография на гръдния кош, за да се уверят, че пациентът няма активна туберкулоза.

При ревматоидни пациенти, които са позитивни на квантифероновия тест, но нямат активни симптоми на туберкулоза, се препоръчва лечение с лекарства, като изониазид или рифампицин, за да се елиминира латентната инфекция. Това е важна превантивна мярка, която може да предотврати сериозни усложнения.

Кога се препоръчва провеждането на квантиферонов тест?

Квантифероновият тест е препоръчителен за хора, които имат повишен риск от заразяване с туберкулоза, включително:

  • Хора, които имат контакт с лица с активна туберкулоза.
  • Пациенти, които започват имуносупресивна терапия за ревматоидни или други автоимунни заболявания.
  • Хора, които са живели или пътували до региони с висока честота на туберкулоза.

Тестът се използва също и при пациенти, които показват симптоми на туберкулоза, но резултатите от други тестове са неубедителни.

Точност и чувствителност на теста

Квантифероновият тест има висока специфичност и чувствителност, което го прави изключително надежден. Специфичността му достига 99%, което означава, че фалшивите положителни резултати са рядкост. Чувствителността на теста, която показва способността му да открива реални случаи на инфекция, също е висока, макар че може да варира в зависимост от състоянието на имунната система на пациента.

Заключение

Квантифероновият тест е ценен диагностичен инструмент, особено при пациенти с ревматични и автоимунни заболявания, които се нуждаят от имуносупресивно лечение. Той предоставя точна и бърза диагностика на латентната туберкулоза, което е жизненоважно за предотвратяване на активирането на инфекцията при тези пациенти.

С въвеждането на квантифероновия тест в медицинската практика, лекарите имат по-голяма увереност в предотвратяването на сериозни здравословни проблеми, свързани с туберкулозата. Той играе ключова роля не само за диагностика, но и за безопасното провеждане на лечения при пациенти с ревматоидни заболявания, които са изложени на риск от активиране на латентни инфекции.

Неговата значимост в ревматологията и автоимунните заболявания е безспорна и той остава основен диагностичен метод в съвременната медицина.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: