Ефикасни домашни рецепти които лекуват настинката

Температура, кашлица,хрема, болки в гърлото: има някои прости средства, които са много ефективни за справяне с настинки. Ето няколко съвета,които могат да помогнат.

Това народно лекарство прави реално лечение на простудите у дома и дори помага да се отървем от бронхит.

СЪСТАВКИ

250 ml прясно мляко

1 ч.л. масло (може да бъде какаово масло)

1 ч.л. мед

1 жълтък

0.25 ч.л. сода за хляб

ПОДГОТОВКА

Сварете млякото и го оставете да се охлади. Добавете меда и масло. Разбъркайте добре.

Добавете содата, жълтъка към млечната смес и отново разбъркайте.

Ако желаете, можете да добавите 1 чаена лъжичка ракия.

Кашлица

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е:

отвара от индрише, глава лук с обвивката, небетшекер. В случай че не можете да намерите небетшекер, можете да използвате и лукчета. Всичко това се вари, докато небетшекерът или лукчетата се стопят, добавяте част от дюля около семките и счукани орехи заедно с черупките. Прецеждате сместа и приемате по една лъжица от нея три пъти дневно – сутрин, обед и вечер. В случай на сериозна кашлица можете да разтворите лъжица от сместа във вода и да я пиете през целия ден.

Стафидите също помагат при откашлянето. Сварете 100-200 грама от тях заедно с чаша мляко. Оставете ги да се накиснат за 1-2 часа. Разделете стафидите от млякото и ги разделете на няколко порции, като изпийте течността, а сушените плодове изяжте.

Болки в гърлото

Компресът от извара действа почти мигновено срещу болката и възпалението. В половин литър прясно мляко поставете лъжица оцет и го пресечете чрез варене. Изцедете в марля и така получената извара разстелете между две марли или тензух. Завийте около гърлото, отгоре сложете шал или мъжка носна кърпа. Така да престои поне 4 часа, може и да се спи с него.

Чай от кориандър, кимион и копър.

Специалният чай, приготвен от кориандър, кимион и копър е надежден начин да се спасите не само от досадната хрема, но и от настинката като цяло. Как да го приготвите : Гореизброените семена е необходимо първо да се опекат и след това да смелят. Количествата, в които се използват за приготвянето на лека са съответно – четвърт чаша кориандър, лъжица и половина кимион и в същото количество семена от копър, които се смесват със сминдух (четвърт чаена лъжичка). Общо лъжица и половина от приготвения прах заедно с няколко лукчета залейте с чаша вода и изчакайте да къкри на котлона от три до четири минути. След завирането се добавят две лъжици прясно мляко и течността се оставя да кипне. За да е ефективен този лек трябва да го изпиете, докато е горещ. Веднага след поглъщането на първата доза ще усетите облекчението. Продължете да пиете от този лек, докато назалните кухини се изчистят напълно от секретите.

Лайка и мед

Направете си билкова отвара от лайка с мед. Една супена лъжица чай от лайка смесете с една супена лъжица мед и разбъркайте добре. С капкомер поставете по една капка във всяка ноздра. Правете тази процедура три пъти дневно

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...