Псориатичен артрит: Поддръжка чрез диета

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит (ПА) е хронично възпалително заболяване, което засяга ставите и кожата. Това усложнение на псориазиса може да донесе болка и дискомфорт на засегнатите хора. Един от начините за управление на симптомите и подобряване на качеството на живот е чрез правилната диета.

В тази статия ще разгледаме някои от най-полезните храни и ще предоставим рецепти, които могат да помогнат на тези, страдащи от ПА.

Здравословното хранене може да играе важна роля в управлението на псориатичния артрит. Някои храни могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на общото здраве.

Храни, които подпомагат здравето при ПА

① Боб и леща

Бобът и лещата са две храни, които могат да бъдат изключително полезни за хора, страдащи от Псориатичен артрит (ПА), поради редица фактори, които ги правят подходящи за включване в диетата:

Те са богати на фибри, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Фибрите помагат за поддържане на здравословен храносмилателен тракт, което може да помогне за изхвърляне на токсините от тялото.

Бобът и лещата са също така добър източник на витамини и минерали, които са важни за цялостното здраве. Те са особено богати на фолиева киселина, витамин B6 и желязо. Фолиевата киселина е важна за производството на червени кръвни клетки, а витамин B6 е важен за метаболизма. Желязото е важно за транспортирането на кислород в кръвта.

② Броколи

Броколито са източник на сулфорафан, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тази зеленчукова добавка може да помогне при управлението на симптомите на ПА.

Те са богати на сулфорафан, който е съединение, което може да помогне за намаляване на възпалението. Броколито също така са добър източник на витамини и минерали, които са важни за цялостното здраве.

Те са особено богати на витамин C, витамин K и калий. Витамин C е важен за имунната система, витамин K е важен за кръвосъсирването, а калият е важен за кръвното налягане.

Ядки

Ядките са добър източник на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на холестерола и намаляват честотата на сърдечни заболявания – състояние, за което хората с псориатичен артрит са изложени на висок риск. Ядките също са пълни с минерали и хранителни вещества за борба с възпалението, като магнезий.

Орехите са с високо съдържание на алфа линолова киселина, противовъзпалителна омега-3 мастна киселина. Ядките с високо съдържание на магнезий включват бадеми и кашу.

Куркума

Куркумата е мощен борец срещу възпалението. Тази подправка съдържа химикала куркумин, който традиционно се използва в аюрведическата медицина като антиоксидант и прочистващо храносмилателно средство.

В проучване, изследователите съобщават, че куркумата може да бъде полезна при управлението на оксидативни и възпалителни състояния, включително артрит и болка.

Проучванията показват, че комбинирането на куркума с пиперин , съдържащ се в черния пипер, може да увеличи количеството куркумин, усвоено от тялото с до 2000 процента.

Маслини и зехтин

Зехтинът екстра върджин е друга задължителна добавка към противовъзпалителната диета. Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини (олеинова киселина), антиоксиданти и олеокантал, съединение, което може да намали възпалението и болката подобно на ибупрофен. Олеиновата киселина може да намали възпалителните маркери като С-реактивен протеин.

Заедно със закуската на зелени и черни маслини, добавете две до три супени лъжици необработен зехтин, когато готвите или в дресинга за салата всеки ден.

Какви храни да избягвате

Избягването на някои храни и продукти може да помогне на хората с Псориатичен артрит (ПА) да управляват по-ефективно симптомите и да намалят възпалението в тялото. Важно е да се отбележи, че реакциите на тялото на различни храни могат да варират между индивидите, така че някои хора може да реагират по-силно на определени продукти от други.

Ето някои общи храни и групи храни, които често се препоръчват да се избягват или ограничат при Псориатичен артрит:

Глутен

Някои хора с ПА имат чувствителност към глутена, който се намира в пшеницата, ечемика и ръжа. Използването на храни, които са без глутен или ниско глутен, може да бъде полезно за тези хора.

Производи с високо съдържание на захар

Излишното консумиране на захар и високогликемични храни може да насърчи възпалението. Хората с ПА трябва да внимават със захарните напитки, белия хляб, сладоледа и други подобни продукти.

Наситени мазнини

Храни, богати на наситени мазнини, като червено месо и пържени храни, могат да насърчат възпалението. Предпочитайте ниско наситени мазнини източници на протеин като пилешко месо, риба и зехтин.

Алкохол

Алкохолът може да влоши възпалението и да влияе отрицателно на реакциите на лекарствата, които се използват за лечение на ПА. Ограничете или избягвайте консумацията на алкохол.

Изкуствени добавки и консерванти

Някои добавки и консерванти, намиращи се в преработени храни и напитки, могат да предизвикат алергии и възпаления. Предпочитайте натурални, необработени продукти.

Цитрусови плодове

За някои хора с ПА, цитрусовите плодове като портокали и лимони могат да бъдат тригери на възпаление. Алтернативно, може да се изпробват други източници на витамин C.

Допълнителни съвети

Ето някои допълнителни съвети за хранене при псориатичен артрит:

  • Пийте много вода. Водата е важна за цялостното здраве и може да помогне за намаляване на възпалението.
  • Яжте редовно. Пропуските в храненето могат да доведат до рязък спад на кръвната захар, което може да влоши симптомите.
  • Закусвайте всеки ден. Закуската е важна за започване на деня с добро хранене.
  • Слушайте тялото си. Ако след хранене се почувствате зле, опитайте да избягвате тези храни в бъдеще.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...