Лечение на псориазис и псориатичен артрит с Skyrizi (risankizumab)

Какво представлява Skyrizi

Skyrizi (risankizumab) е биопрепарат, който се използва за лечение на псориазис и псориатичен артрит. Той е моноклонално антитяло, което блокира действието на интерлевкин-23 (IL-23). IL-23 е възпалителен протеин, който играе роля в развитието на псориазис и псориатичен артрит.

Skyrizi е лекарство, което се използва за лечение на възрастни със:

  • умерена до тежка форма на плакатен псориазис (заболяване, което предизвиква червени люспести петна по кожата), които се нуждаят от системно лечение (лечение с медикаменти, прилагани през устата или с инжекция);
  • активен псориатичен артрит (заболяване, което причинява псориазис и възпаление на ставите), когато лечението с едно или повече лекарства, известни като болест-модифициращи антиревматични лекарства (БМАЛ), не е подействало в достатъчна степен или причинява неприемливи нежелани реакции;
  • умерена до тежка форма на болестта на Крон (заболяване, причиняващо възпаление на храносмилателния тракт), когато конвенционалните или биологичните лечения не действат достатъчно добре или причиняват неприемливи нежелани реакции.

Когато се използва за псориатичен артрит, Skyrizi може да се прилага самостоятелно или с друго лекарство — метотрексат. Skyrizi съдържа активното вещество ризанкизумаб (risankizumab).

Лечение на псориазис с Skyrizi

Skyrizi се прилага подкожно веднъж на всеки 4 седмици. Той е ефективен при лечение на всички форми на псориазис, включително псориазис вулгарис, псориатичен артрит и псориатичен артропатит.

В клинични проучвания Skyrizi е довел до значително подобрение на симптомите на псориазис, включително намаляване на зачервяването, лющене и сърбеж. Той също така е довел до подобряване на качеството на живот на пациентите.

Първите две дози се прилагат през интервал от 4 седмици, а следващите дози — на всеки 12 седмици. Лекарят може да реши да прекрати лечението, ако състоянието не се подобри след 16 седмици.

Лечение на псориатичен артрит с Skyrizi

Skyrizi се прилага подкожно веднъж на всеки 4 седмици. Той е ефективен при лечение на симптомите на псориатичен артрит, включително болка, скованост и подуване на ставите.

В клинични проучвания Skyrizi е довел до значително подобрение на симптомите на псориатичен артрит. Той също така е довел до намаляване на риска от прогресиране на заболяването.

Първите две дози се прилагат през интервал от 4 седмици, а следващите дози — на всеки 12 седмици. Лекарят може да реши да прекрати лечението, ако състоянието не се подобри след 16 седмици.

Странични ефекти на Skyrizi

Най-честите странични ефекти на Skyrizi са:

  • Главоболие
  • Умора
  • Назофарингит
  • Гъбични инфекции на кожата
  • Инфекции на горните дихателни пътища

Взаимодействия с други лекарства

Skyrizi може да взаимодейства с някои лекарства, включително:

  • Имуносупресори
  • Лекарства за лечение на рак
  • Лекарства за лечение на автоимунни заболявания

Процедура за достъп до Skyrizi

Skyrizi е биопрепарат, който се използва за лечение на псориазис и псориатичен артрит. Той е одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA) през 2018 г. и от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2019 г.

За да получите Skyrizi, трябва да отговаряте на следните условия:

  • Да имате диагноза псориазис или псориатичен артрит
  • Да сте опитали поне две други терапии, които не са били ефективни
  • Да сте подходящи за самостоятелно приложение на инжекции
  • Преминаване през амбулаторна процедура 42 по НЗОК
  • Явяване пред ЕЛК

Необходимите изследвания при започване на лечение с биологични средства са :

ПКК с ДКК (пълна кръвна картина с диференциално броене)
СУЕ, ЦРП ( показатели, които са индикатор за възпалителен процес)
АСАТ, АЛАТ (чернодробни ензими)
Креатинин (проследява бъбречната функция)
Урея
Туберкулинова проба / Манту ≤5мм, ако е над 5мм е необходим квантиферонов тест и/или консултация с пулмолог за изключване на латентна туберкулоза.
Рентгенова снимка на бял дроб с разчитане
Хепатитни маркери /HBsAg, anti-HCV/
Изследване за носителство на вируса на HIV
Триглицериди и холестерол – при лечение с Роактемра(Tocilizumab)
Ревматоиден фактор – при РА
Рентгенови снимки на стави, гръбначен стълб и др. с разчитане
BASDAI; ASDAS и DAS28 – в зависимост от заболяването – прави се от лекуващия ревматолог.
За жени в детеродна възраст – консултация от акушер-гинеколог, удостоверяваща липса на бременност
Прилага се здравно досие на хронично болен с проследяване на заболяването от диагностицирането до момента: амбулаторни листове, удостоверяващи назначена предходна терапия с отразени срокове на приложение, с данни за неповлияване и/или нежелани лекарствени реакции(НЛР) и предложение за лечение с биологично средство. За да започнете лечение с биологични медикаменти е необходимо да сте преминали през стандартната, т.нар. базисна терапия, която да е била с недостатъчен или без ефект.

Всички изследвания трябва да са на оригинални бланки с подпис и печат, включително и разчитането на рентгеновите снимки. В РЗОК се подават оригиналите.


Действието на Skyrizi

В клинично проучване, включващо 1154 души с псориазис и псориатичен артрит, 75% от хората, които са получавали Skyrizi, са постигнали 90% или повече намаляване на тежестта на псориазисния си индекс (PASI 90) в рамките на 12 седмици.

Разбира се, индивидуалните резултати могат да варират. Някои хора може да започнат да изпитват подобрение по-рано или по-късно. Ако не забележите подобрение в симптомите си в рамките на 12 седмици, говорете с Вашия лекар.

Ето някои неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете си за успех с Skyrizi:

  • Приемайте инжекцията си според указанията.
  • Бъдете редовни в посещенията си при Вашия лекар.
  • Следвайте всички инструкции на Вашия лекар.

Обобщение

Skyrizi е ефективен и безопасен биопрепарат, който се използва за лечение на псориазис и псориатичен артрит. Той е особено подходящ за пациенти, които не са постигнали задоволителни резултати с други терапии.

Допълнителна информация

Skyrizi е одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA) през 2018 г. и от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2019 г.

Skyrizi се предлага под формата на предварително напълнена спринцовка или предварително напълнен писалка.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...