Псориатичен артрит и методи за успокоение на болката

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света. Този вид артрит е особено мъчителен поради факта, че често се съчетава с псориазис, кожно заболяване, което причинява възпаление на кожата. Болката и дискомфортът, причинени от псориатичния артрит, могат да доведат до значително намаление на качеството на живот на засегнатите лица.

В тази статия ще разгледа методи и техники, които могат да помогнат в успокояването на болката при псориатичния артрит.

Правилна диагноза и лечение

За да се борим с болката, трябва да започнем с правилната диагноза и лечение. Важно е да се консултираме с ревматолог, който да постави точната диагноза и да предпише съответното лечение.

Лечението на псориатичен артрит (PsA) е трудно, защото това заболяване засяга както кожата, така и ставите. Лечението на PsA включва комбинация от медикаменти и нелекарствени терапии като упражнения, масаж, топлина и студ. То е персонализирано според вашите симптоми и тежестта на заболяването ви.

Цели на лечението

Целта на лечението е да се:

Забави заболяването и евентуално да се постави в ремисия
Облекчат болките и другите симптоми
Защити кожата и ставите

Може да се наложи да посетите екип от специалисти, включително ревматолог за лечение на болки в ставите и дерматолог за кожни симптоми. Работете с вашия медицински екип, за да намерите подхода на лечение, който работи за вас.

Успокояване на болката при псориатичен артрит

Лекарства

Някои лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, свързани с псориатичния артрит. Лекарствата, които се използват за лечение на псориатичен артрит, включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди, биологични лекарства и аналгетици.

НСПВС са най-често използваните лекарства за лечение на болка при псориатичен артрит. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите. НСПВС, които се използват за лечение на псориатичен артрит, включват аспирин, ибупрофен и кетопрофен.

Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни средства, които могат да помогнат за облекчаване на тежка болка. Кортикостероидите се приемат перорално, инжектират се в ставата или се прилагат локално върху кожата.

Биологичните лекарства са вид лекарства, които блокират действието на определени протеини, които участват в възпалението. Биологичните лекарства могат да бъдат ефективни за лечение на тежка болка при псориатичен артрит, която не се повлиява от други лечения.

Анестетиците са лекарства, които блокират предаването на болковите сигнали към мозъка. Анестетиците могат да се прилагат локално върху кожата или да се инжектират в ставата.

Физическа терапия и упражнения

Упражненията са важна част от лечението на PsA. Поддържането на активност облекчава болката и сковаността, повишава енергията и настроението и подобрява цялостното здраве и функция.

Ходенето, плуването и колоезденето са аеробни упражнения с ниско въздействие, които не натоварват твърде много възпалените стави.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да изпробвате нова фитнес програма

Натурални средства

Някои естествени средства, като студени компреси, масаж и йога, могат да помогнат за облекчаване на болката.

Студени компреси. Студените компреси могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката. Поставете студен компрес върху засегнатата става за 20-30 минути няколко пъти на ден.

Масаж. Масажът може да помогне за подобряване на кръвообращението и облекчаване на мускулните спазми. Масажът може да се извършва от професионален масажист или от някой близък до вас.

Йога. Йога може да помогне за подобряване на обхвата на движение и силата на ставите. Някои йога пози са особено полезни за хора с псориатичен артрит.

Храни при псориатичен артрит

При псориатичен артрит, храните могат да играят важна роля в увеличаването или намаляването на възпалението и симптомите.

Важно е да имате предвид, че реакцията на организма на храни може да варира от човек на човек, и някои храни, които са вредни за един пациент, може да бъдат толерирани от друг. Все пак, следните насоки могат да помогнат:

Храни, които увеличават възпалението и могат да засегнат псориатичния артрит:

Преработени храни: Преработените храни често са богати на наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол, които могат да допринесат за възпаление. Храни, богати на изсушени и транс-мазнини, като бърза храна, чипсове, фритюрни храни и някои сладкарски изделия, могат да насърчат възпалението в тялото.

Рафинирани въглехидрати: Рафинираните въглехидрати, като макарони, бял хляб, бял ориз и тестени изделия, могат да повишат нивата на кръвната захар, което може да доведе до възпаление.

Мазнини от животински произход: Мазнините от животински произход, като наситени мазнини и трансмазнини, могат да допринесат за възпаление.

Захар: Захарта може да повиши нивата на кръвната захар, което може да доведе до възпаление.

Червено месо: Някои изследвания свързват консумацията на червено месо с по-висок риск от възпаление и артритни симптоми.

Алкохол и кофеин: Употребата на алкохол и кофеин може да влоши състоянието на псориатичния артрит при някои пациенти.

Храни, които могат да помогнат на пациентите с псориатичен артрит:

Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни са богати на фибри, витамини и минерали, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини: Риба като сьомга, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини и риба тон съдържа омега-3 мастни киселини, които имат анти-възпалителни свойства.

Плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Зеленчуци като броколи, спанак и ягоди са богати на антиоксиданти и могат да намалят възпалението.

Здравословни мазнини: Мазнини като олио от авокадо и олио от маслини са богати на мононенаситени мазнини, които се свързват с намаляване на възпалението.

Пробиотици: Пробиотиците са въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени от човешкото тяло. Те са храна за здравите бактерии в червата, които могат да помогнат за намаляване на възпалението

Хидратация: Поддържането на добра хидратация с вода може да подпомогне във възстановяването и намаляването на възпалението.

Примери за храни, които могат да бъдат полезни при псориатичен артрит:

  • Пълнозърнести храни: пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, пълнозърнест тестени изделия, кафяв ориз, овесени ядки
  • Здравословни мазнини: зехтин, авокадо, ядки, семена
  • Плодове и зеленчуци: плодове, зеленчуци, зеленчуци с листа, броколи, домати, боровинки
  • Пробиотици: бобови растения, ябълки, банани, лук, чесън

Важно е да се отбележи, че всеки човек е различен и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Ако имате псориатичен артрит, е важно да говорите с Вашия лекар за това как диетата Ви може да повлияе на симптомите Ви.

Ето някои съвети за хранене, които могат да бъдат полезни при псориатичен артрит:

  • Яжте разнообразна диета, която включва много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Избягвайте преработени храни, рафинирани въглехидрати, мазнини от животински произход, алкохол и захар.
  • Консумирайте здравословни мазнини, като зехтин, авокадо, ядки и семена.
  • Добавете пробиотици към диетата си.
  • Пийте много вода.

Следването на здравословна диета може да бъде ефективен начин за намаляване на възпалението и подобряване на симптомите на псориатичния артрит.

Заключение

Псориатичният артрит може да бъде болезнено и деструктивно заболяване, но с правилна грижа и управление на симптомите, болката може да бъде значително облекчена. Важно е да работим със здравни специалисти, за да намерим индивидуалният подход, който ни подпомага. Псориатичният артрит не трябва да ни попречи да водим активен и здравословен начин на живот.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...