Как да се справим със стреса и тревожността

Независимо дали е поради работа, финансови затруднения, лични отношения или някои други фактори, стресът и тревожността могат да ни засегнат сериозно. Хората обикновено се сблъскват с тези емоции в различни периоди от живота си.

Всеки, който е преживял стрес или тревога, знае колко трудно може да бъде да се справят с тези усещания. Но не трябва да се отчайваме – има много неща, които можем да направим за да намалим стреса и тревогата в нашия живот.

Нарастващият стрес и тревожността са все по-общи проблеми в съвременния свят. В следващите няколко абзаца ще споделя няколко ефективни методи за справяне с тези състояния.

Насочване на вниманието ни

Едно от най-ефективните неща, които можем да направим, е да се насочим към това, което е в момента. Това може да бъде трудно, особено ако сме заплашени от нещо, което се случва в бъдещето или ако изпитваме виновност за нещо, което се е случило в миналото. Но чрез насочване на вниманието ни към нашите сегашни усещания и действия, можем да намалим стреса и тревогата.

Един начин да се насочим към нашите сегашни усещания е да прекъснем краткотрайно всичките си дейности и да се замислим заради какво се тревожим. Ако сме заети с времево натоварен график, можем да поставим минутка на страна, за да просто дишаме и да се концентрираме върху това, което правим. Ако например сме в градския транспорт, можем да използваме тази минутка, за да посветим внимание на забележителностите, хората около нас или просто да се насладим на музиката, която слушаме.

Установяване на граници и приоритети

Поставянето на ясни граници и определянето на приоритети в живота ви може да ви помогне да се справите със стреса и тревожността. Научете да казвате “не” на непотребни ангажименти и се фокусирайте върху задачите, които са най-важни за вас. Приоритизирайте времето си и отделете време за отдих и развлечения.

Физическата активност

Физическата активност е друг ефективен начин да се справим със стреса и тревожността. Когато тренираме, нашето тяло отделя адреналин и други хормони, които ни правят по-концентрирани и по-уверени. Заедно с това, физическата активност ни помага да изпуснем натрупаното напрежение. Това може да бъде като каране на колело, тичане или пък любимата ни занимания.

Избягвайте негативните мисли

Негативните мисли могат да ви накарат да се чувствате още по-лошо. Опитайте се да се фокусирате върху положителните неща в живота си и да избягвате негативните мисли.

Опитайте се да бъдете позитивни

Търсете положителните страни в живота и нещата, за които сте благодарни.

Неформални разговори

Някои психолози препоръчват неформалните разговори като начин да намалим тревожността. Когато говорим с приятел или близък човек, можем да се почувстваме по-спокойни и освободени, тъй като не намерим взаимно разбиране. Също така, когато говорим с някого друг, различният ни изглед може да ни помогне да видим нещата по-ясно в нашата ситуация.

Здравословният начин на живот

Възможностите за промяна са безброй, а здравословният начин на живот е отличен начин да намалим стреса и тревогата. Това може да включва правилно хранене, почивка и регулярно упражнение. Когато сме почти в крайно режим, това може да бъде трудно да го изпълним, но е важно да намалите стреса в живота си.

Практикувайте релаксация

Релаксацията е един от най-ефективните начини за справяне със стреса и тревожността. Можете да практикувате различни техники като йога, медитация, дишане и други.

Целта на живота

Напоследък много хора обръщат внимание на въглеродния отпечатък върху климатичните промени, затова може да е полезно да се уверите, че имате цел, която не ви егзистира финансово, а е наистина благотворна за планетата и дадените общности.

Хората като цяло често се тревожат за бъдещето, за смисъла на живота, са изправени пред напрежения и трудности. Това може да доведе до тежки чувства на тревога и безпокойство. Но всички можем да се борим с тези емоции и да намалим стреса и тревогата в нашия живот.

Чрез насочване на вниманието ни върху нашите сегашни усещания, физическата активност, неформални разговори, здравословният начин на живот и целта на живота, можем да постигнем състояние на по-голям спокойствие и здраве.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...