Всичко, което трябва да знаете за грипа и настинката

В една типична година сезонът на грипа настъпва от есента до ранна пролет – и с него идват подсмърчане, кихане, кашляне, умора и всички познати атрибути на грипа.

Тежестта на заболяването варира при всеки човек, но пандемията от COVID-19 придава нова спешност да се защитим, докато и двата вируса нарастват през следващите месеци.

Ваксините срещу грип винаги са важни, но са още по-важни тази година, за да защитят населението и особено уязвимите групи от разболяване от грип, докато COVID-19 все още е заплаха.

Каква е разликата между настинка и грип?

Най – обикновена настинка и грип може да изглеждат еднакво на първо време. И двете са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми. Но различните вируси причиняват тези две състояния.

Вашите симптоми могат да ви помогнат да разберете разликата между тях.

Както настинката, така и грипът имат няколко общи симптоми. Хората с едно от двете заболявания често изпитват:

хрема или запушен нос
кихане
болки в тялото
обща умора
По правило симптомите на грип са по-тежки от симптомите на настинка.

Друга отчетлива разлика между двете е колко сериозни са те. Настинките рядко причиняват други здравословни състояния или проблеми.

Но грипът може да доведе до:

синузит
ушни инфекции
пневмония
сепсис
Ако симптомите Ви са тежки, може да искате да потвърдите диагноза настинка или грип. Вашият лекар ще проведе тестове, които могат да ви помогнат да определите какво се крие зад вашите симптоми.

По време на епидемията от COVID-19, обадете се предварително за протокол за лично посещение при лекар или онлайн посещение.

Симптомите на настинка и грип също трябва да се лекуват внимателно, поради тяхното припокриване със симптомите на COVID-19 .

Ако Вашият лекар диагностицира настинка, ще трябва да лекувате симптомите си само докато вирусът изчезне. Тези лечения могат да включват:

използване на лекарства за настинка без рецепта.
бъдете хидратирани
почивате много

При грип приемането на лекарства за грип в началото на цикъла на вируса може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и да съкрати времето, през което сте болни. Почивката и хидратацията също са полезни за хората с грип.

Подобно на обикновената настинка, грипът често просто се нуждае от време, за да си проправи път през тялото ви.

Какви са симптомите на грипа?


Ето някои от често срещаните симптоми на грипа:

Треска
Грипът почти винаги причинява повишаване на телесната ви температура . Това е известно още като треска.

Повечето свързани с грипа трески варират от ниска температура около 100°F (37,8°C) до висока до 104°F (40°C).

Макар и тревожно, не е необичайно малките деца да имат по-висока температура от възрастните. Ако подозирате, че детето ви има грип, посетете неговия лекар.

Може да почувствате „треска“, когато имате повишена температура. Признаците включват втрисане, изпотяване или студено въпреки високата температура на тялото ви. Повечето трески продължават по-малко от 1 седмица, обикновено около 3 до 4 дни.

кашлица
А суха, упорита кашлица се среща често с грип. Кашлицата може да се влоши, да стане неудобна и болезнена.

Понякога може да изпитате недостиг на въздух или дискомфорт в гърдите през това време. Много кашлица, свързана с грип, може да продължи около 2 седмици.

Мускулни болки
Свързаните с грип мускулни болки са най-чести във врата, гърба, ръцете и краката. Те често могат да бъдат тежки, което затруднява движението, дори когато се опитвате да изпълнявате основни задачи.

главоболие
Първият ви симптом на грип може да бъде силно главоболие . Понякога симптомите, включително чувствителност към светлина и звук, съпътстват главоболието ви.

умора
Чувството на умора е не толкова очевиден симптом на грипа. Като цяло неразположението може да е признак на много състояния. Тези чувства на умора и умора могат да се появят бързо и да бъдат трудни за преодоляване.

Научете повече за това как да разпознаете симптомите на грипа.

Колко дълго продължава грипът?

Повечето хора се възстановяват от грип за около седмица. Но може да отнеме още няколко дни, за да се почувствате отново към обичайното си аз. Не е необичайно да се чувствате уморени няколко дни след отшумяване на симптомите на грип.

Важно е да останете вкъщи от училище или работа, докато не се освободите от треска за поне 24 часа (и това без да приемате лекарства за понижаване на температурата).

Ако имате грип, той може да бъде предаден на друг човек ден преди появата на симптомите и до 5-7 дни след това.

Ако имате някакви симптоми на настинка или грип по време на пандемията от COVID-19, трябва да се изолирате, докато се тествате и да продължите да практикувате добра хигиена, като например:

миене на ръцете си
дезинфекция на места с силен допир
носейки покритие за лице
избягване на контакт с другите

Лечение на грип

Повечето случаи на грип са достатъчно леки, за да можете да се лекувате у дома без лекарства, отпускани с рецепта.

Важно е да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора, когато забележите симптоми на грип за първи път.

Вие също трябва:

Пийте много течности. Това включва вода, супа и напитки с ниско съдържание на захар.
Лекувайте симптоми като главоболие и треска с лекарства без рецепта.
Измийте ръцете си, за да предотвратите разпространението на вируса на други повърхности или на други хора в къщата ви.
Покрийте кашлицата и кихането си с кърпи. Незабавно изхвърлете тези тъкани.
Носете маска за лице, когато сте на публично място.
Ако симптомите се влошат, обадете се на Вашия лекар. Те могат да предпишат антивирусно лекарство. Колкото по-рано приемете това лекарство, толкова по-ефективно е то. Трябва да започнете лечението в рамките на 48 часа от началото на симптомите.

Свържете се с Вашия лекар веднага щом се появят симптоми, ако сте изложени на висок риск от усложнения, свързани с грипа .

Групите с висок риск включват:

хора с отслабена имунна система
жени, които са бременни или до 2 седмици след раждането
хора, които са на възраст най-малко 65 години
деца под 5 години (по-специално тези под 2 години)
хора, които живеят в заведения за хронични грижи или старчески домове
хора, които имат хронични заболявания, като сърдечни или белодробни заболявания
хора, които са от индиански произход (американски индианци или местни жители на Аляска).


Вашият лекар може да тества за грипния вирус веднага. Те могат също да предпишат антивирусно лекарство за предотвратяване на усложнения.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...