25 начина, с които домашните любимци ни правят по-здрави и щастливи

Повечето собственици на домашни любимци са усещали как има моменти, в които животните ни карат да се чувстваме по-добре. Но тук няма да ви разказваме за това, че човек е по-радостен, когато наоколо е любимото му животно. Защото има много доказателства, че то наистина ни помага да сме по-здрави. Може да се изненадате по колко много начини един домашен любимец влияе благотворно на здравето ни.

Разбира се, че домашните любимци по естествен начин повишават настроението. Само след 15 до 30 минути, прекарани с куче или котка или дори в гледане как една рибка плува в аквариума си, са достатъчни, за да се почувствате по-малко тревожни и стресирани. Всъщност през това време тялото преминава през физически промени, които влияят и на настроението. Нивото на кортизола (хормона на стреса) се понижава. А производството на серотонина – важен хормон, който медицината асоциира с благополучието и щастието, се повишава. А за негативното влияние на стреса върху здравето е писано толкова много…

Освен това, животните:

Поддържат кръвното налягане стабилно

Разбира се, независимо от това трябва да внимавате за килограмите и да правите упражнения. Но, ако имате животно, това помага да държите под контрол кръвното си. В изследване, проведено с 240 женени двойки, се е оказало, че собствениците на домашни любимци имали по-ниски кръвно налягане и сърдечен ритъм по време на покой в сравнение с хората, които нямали домашен любимец. Друго изследване сочи, че децата с високо кръвно го понижават, докато галят кучето или котката си.

Помагат за понижаването на холестерола

За да държите под контрол холестерола, докторите винаги препоръчват да следвате диета, да правите упражнения и в по-сериозните случаи – да пиете лекарства. Но, ако имате домашен любимец, това също ще помогне. Установено е, че при хората, които имат животно вкъщи, нивата на холестерола и триглицеридите са по-ниски отколкото при онези, които нямат домашен любимец. Но това поне отчасти може да е свързано и с начина на живот на собствениците на домашни любимци.

Котките и кучетата са полезни за сърцето

Изследване е показало какви са дългосрочните ползи от наличието на котка у дома. Сред установените ползи е била и защитата на сърцето. Провеждано над 20 години проучване доказва, че хората, които никога не са имали котка, е 40% по-вероятно да умрат от сърдечна недостатъчност. Друго изследване сочи, че при собствениците на кучета, дори човекът да страда от сериозно сърдечно заболяване, те в по-малко случаи се оказва животозастрашаващо. Като цяло: при собствениците на домашни любимци има по-нисък риск да умрат от каквото и да е сърдечно заболяване, включително сърдечна недостатъчност.

Галенето на животното намалява депресията

Терапевтите предписват домашен любимец като начин да се справяме с депресията. Ясно е, че никой не може да обича така безусловно както домашният любимец. Галенето на котка или куче има успокояващ ефект. И грижите за едно животно – разхождането, поддържането на хигиената, играта с него помагат човек да се почувства по-добре.

По-добра физическа форма

Напълно логично, при хората, които имат кучета, се наблюдава тенденцията те да са по-активни физически и съответно теглото им по-често да е в нормата. Ако извеждате кучето си всеки ден за по 30 минути, това ще ви кара да се движите и ще ви осигури поне минималното препоръчително количество здравословна физическа активност на ден. Две разходки по 15 минути, едната сутрин, а другата вечер имат същия ефект. А и след това дори само да си играете в задния двор с кучето и с пръчка, ще добавите още полза.

Превърнете домашния си любимец в партньор за упражненията

Ако се упражнявате с домашния си любимец, и двамата ще имате полза. Светнете с фенерче на стената, докато правите аеробика сутрин. Котката ви ще си направи също една здравословна тренировка, преследвайки светлината, а вие ще се забавлявате докато тренирате. Някои хора обичат да използват котките си вместо гири, когато тренират вдигане на тежести. Нещо още по-любопитно – съществуват курсове по йога за хора и техните кучета – наричат ги “дога”.

Сред собствениците на котки сърдечният удар е по-рядко срещан

Изследователите не са уверени в точната причина, но фактът е налице. От части това се отдава на положителния ефект върху кръвообръщението. Изследователите смятат, че котките имат по-успокояващ ефект върху собствениците си отколкото другите животни. Може би този феномен има нещо общо и с личността на собственика на котка – тя често става център на интереса на собственика си, което отвлича вниманието му от стресиращи обстоятелства.

Повече контакти, по-малко изолация

Психолозите отдавна са определили съществената роля на общуването върху здравето ни. А собствениците на домашни любимци, освен общуването с приятели, са склонни да говорят и с други собственици на домашни любимци. Едно куче е тема за разговор, която само чака да бъде реализирана. Например посещаването на парка осигурява възможност да поговорите с другите собственици, докато кучето ви си “говори” с техните любимци.

По-малко алергии и по-силна имунна система

Установено е, че, когато децата раста в дом с куче или котка, те по-рядко развиват алергия. Същото е вярно и за деца, които живеят на село сред много животни (включително селскостопански). Според лекарите това води до контакти с различни вещества, които активират имунната система на детето и то по-рано изработва антитела.

Котките и астмата

По принцип алергиите от домашни любимци са най-честите причинители на астма. Но от друга страна е установен любопитен факт – децата, израстнали в дом с котка, по-рядко развиват астма и в зряла възраст. С едно изключение: Децата, чиито майки имат алергия от котки, е три пъти по-вероятно да развият астма, ако живеят в близост до котка.

Аларма за хранене

За хората с диабет един внезапен спад в нивото на глюкозата в кръвта може да има сериозни последици. Някои Някои кучета могат да дават сигнал на собствениците си за опасния спад преди наистина да се е случил, защото този вид реагира на химичните промени в тялото, които изпускат миризма. Сигналът за тревога дава време на собственика да вземе мерки и да хапне нещо, за да избегне критичния момент. Едно на всеки три кучета, живеещи с хора с диабет, има тази способност. Има дори организации, които тренират повече кучета, за да помагат на диабетиците.

Терапевтични консултации

Някои лекари и психолози използват и домашните любимци в процеса на терапия. Например присъствието на куче в офиса може да помогне на някои хора да се чувстват по-спокойни. Но това далеч не е всичко. Един коментар към или за кучето може да разкрие какво наистина е в главата на клиента. Терапевт разказва случай за двойка, която започнала да се кара в кабинета. Кучето, което обикновено просто спяло по време на сесията, станало и поискало да излезе. Терапевтът използвал това, за да помогне на двойката да разбере как техните спорове се отразяват на околните и особено на децата им.

Партньори за по-добро наблюдение над рака

И кучетата, и котките също могат да боледуват от рак. Постиженията на медицината в борбата с рака при човека е от полза и за борбата с раковите заболявания при животните. Но все повече е вярно и обратното. Кучетата и котките развиват същите видове рак като хората. Например изследвания върху рака на простатата при кучета са довели до по-доброто разбиране на начините на възникване на този вид рак при хората. А предпазването от рак при животните може да доведе до нови стратегии за предпазване и за собствениците им.

Преодоляване на ограниченията при разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност

Децата с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) могат да извлекат полза от гледането на домашен любимец. Поемането на задълженията около грижите за животното помага на детето да се научи да планира и да бъде отговорно. Домашните любимци имат нужда да си играят, а играта с тях е отличен начин да се освободи излишната енергия. Това означава, че за детето ще е по-лесно да заспива вечер. И тъй като връзката между любимеца и детето е безусловна любов, домашните любимци помагат на децата с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност да се учат на самоуважение.

Аутизъм: обръщане към сетивата

Сензорните проблеми са често срещани сред децата с аутизъм. Т.нар. дейности за сензорна интеграция са предназначени да помагат на децата да се приспособят – например към начина, по който нещо се усеща с кожата. Или как реагират на определени миризми и звуци. Кучетата и конете особено често са включвани в такива дейности. Децата по естествен начин се успокояват, когато са в досег с животни. А животните лесно задържат вниманието на децата с аутизъм.

Искате по-здрави кости? Разходете кучето си

Здравите кости са най-добрата защита срещу остеопороза и болезнени счупвания. Разхождането на кучето помага. Това е и упражнение за поддържане на килограмите в норма, което укрепва костите и мускулите. Също така това позволява да прекарвате малко време на слънце, т.е. да си набавяте витамин D. Ако вече страдате от остеопороза, се подсигурете, че сте взели мерки да намалите риска от падане – използвайте по-къса каишка, която няма да се заплете. И не разхождайте куче, което може да скочи върху вас и да ви накара да изгубите равновесие.

Разтягайте се с котката

Ако имате артрит, знаете колко е важно е движението. Затова лекарите съветват собствениците на котки да следват примера на своите любимци. Гледайте колко пъти се разтяга котката ви всеки ден и, когато го прави, го правете и вие. Ако е възможно, лягайте на пода и правете същите движения. Ако не можете да легнете на пода, седнете на стол и разтягайте поне горната част на тялото си.

Справяне с артрита – заедно

Ако кучето ви има артрит, можете да използвате усилията да се справите с неговия проблем, за да си помогнете да да се справите и със своя. Когато насрочвате час при ветеринаря, се обаждайте и си записвайте час и при своя лекар. Редовните упражнения са важни и за двама ви, затова и се разхождайте заедно. Дръжте лекарствата си на същото място, където държите тези на кучето. Така ще се подсещате да ги вземате, когато му давате неговите.

Ездата като средство за възстановяване от удар

Някои възстановяващи програми за пациенти, претърпели удар, използват ездата за улесняване на възстановяването. Хората яздят с някой, който води коня. Ездата осигурява усилия за разтягане, което е от особена полза, ако едната страна на тялото е отслабнала. Това помага на човек и да възстанови чувството си за баланс.

Успокояване на ревматоидния артрит

Хората с такова заболяване извличат полза от разходките и играта с домашния си любимец. Животните отвличат вниманието, което помага да спрете с непрестанните мисли за заболяването си. Но може би най-добрата помощ идва от тези кучета и котки, които са много чувствителни към хората, които не се чувстват добре. Понякога дори самото присъствие на животното носи облекчение.

Облекчаваща топлина

Една порода мексикански безкосмести кучета – ксоло, е известна с това, че произвежда с тялото си силна топлина. В Мексико и САЩ има специалисти, които тренират тези кучета да помагат на хора с фибромиалгия и други форми на хронична болка, реагиращи добре на топлина. Хората изпитват облекчение дори само да докоснат болящите ги крайници до тялото на кучето или да легнат до него.

Кучета, помагащи при епилепсия

Има специални кучета, които са обучени да живеят и помагат на хора с епилепсия. Някои са тренирани да лаят и дават сигнал за тревога на родителите, когато детето получи пристъп в друга стая или някъде навън. Други лежат до човека, който имат пристъп – за да предотвратят нараняване. А трети са обучени да предупреждават още преди пристъпа да е факт – това дава на човека време да легне или да се премести от опасно място (като горещия котлон например).

Помощ при Паркинсон

Специално обучени кучета могат да изпълняват задачи, които позволяват на хора с болестта на Паркинсон да са самостоятелни. Кучетата могат да вдигат изпуснати предмети или да ги носят при поискване. Помагат за осигуряване на равновесие, отварят и затварят врати, включват и изгасят осветлението. Могат също така да усетят, когато някой с болестта на Паркинсон “замръзва” и докосват стъпалото на човека, за да му помогнат да продължи да върви.

По-добро качество на живот

Посещенията на т.нар. терапевтични кучета помагат на пациенти, възстановяващи се от тежки заболявания, включително инфаркт и инсулт. Някои от тях са тренирани да разбират определени команди, което им позволява да помагат на хора с афазия (разстройство на езика, често срещано при възрастните хора, особено при тези, които са претърпели удар) да се почувстват добре, когато видят, че кучето ги разбира. А галенето или чесането на куче помагат на пациента да възвърне постепенно силата си – например при възстановяване от удар и други заболявания. Кучето създава и усещане за спокойствие и сигурност.

Успокояващо присъствие

Установено е, че хора с тежки заболявания като например СПИН по-рядко се депресират, ако имат домашен любимец. С животно вкъщи, хората с Алцхаймер имат по-малко изблици на тревожност. Животното помага и на грижещите се да се почувстват по-малко натоварени. Котките са от голяма помощ и заради факта, че не изискват толкова грижи като кучетата.

Лекуване с помощта на животни

В тази посока се провеждат изследвания, при които специално обучени животни са тествани в клинични условия. Вече има болници в Западна Европа и САЩ, където животните се разхождат сред пациентите. Едно от най-големите установени предимства е подобряването на настроението и ограничаването на тревожността от престоя в болницата.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...