Храни,които не трябва да се съхраняват в хладилник

Хляб

Съхраняването на хляб в хладилника е безсмислено. Това, което спестявате накрая, едва ли ще предизвика апетита ви:
хлебната троха ще стане влажна и жилава. Ако планирате да довършите хляба през следващите четири-пет дни, оставете го в кошчето за хляб или на масата, покрита със салфетка. За по-дълги периоди увийте хляба в мека хартиена кърпа и го поставете във фризера.

Кафе

Изглежда логично, че кафето не е за там, но много хора слагат отворени пакети или кутии с кафе в хладилника. Не трябва да правите това (разбира се, ако целта ви не е да неутрализирате неприятната миризма от други продукти с него). Зърната от студ и влага незабавно ще загубят своя аромат и ще абсорбират всички чужди миризми. Най-доброто място за кафе е просто тъмно, сухо място.

Лук

Влагата в хладилника не е добър приятел за поддържане на луковиците свежи (особено когато са наполовина). Прави дори целия лук мек и качеството му бързо се влошава. Освен това прекомерната влага допринася за растежа на вредните бактерии и бързия растеж на плесени. Най-добре е да съхранявате лука на сухо и хладно място, просто не го поставяйте до картофи: интересен факт ─ когато се съхраняват заедно, срокът на годност и на двамата се съкращава двойно.

Зехтин

Първото и най-важно правило за съхранение на зехтина е поддържането му на температура. Оптималната температура за него е + 12-16 градуса. В хладилника маслото може да започне да се разслоява, също така е възможно да се промени консистенцията на продукта от течна към по-плътна (разбира се, не без загуба на вкус и ароматни свойства).

Пчелен мед

Когато се съхранява правилно, медът практически няма срок на годност. Трябва да го държите у дома в буркан (за предпочитане стъклен), плътно покрит с капак на тъмно място и при стайна температура. Студената среда насърчава кристализацията на меда и промени във вкуса му.

Шоколад

При ниски температури той се покрива с неприятно бяло покритие. Това се случва поради факта, че студът замръзва влагата и кристалите захароза започват да се появяват на повърхността на шоколада. Строго погледнато, поради това шоколадът не се влошава, но губи своето представяне и още по-важното – вкуса си.

Чесън

Чесънът, когато е на студено, има подобни проблеми със съхранението на лука в хладилника! ─ започва да пониква с безпрецедентна скорост. Влагата също ще помогне да направите чесъна мек и негоден за консумация. Основната препоръка е да съхранявате главите и още повече скилидките чесън на сухо и недостъпно място за влага (заедно с лука).

Картофи

Хладилникът също не е най-доброто място за съхранение на картофи. Студът превръща нишестето в захар, което променя не само вкуса на картофа, но и структурата му: бъдете подготвени за факта, че скоро картофите ще станат сладки и ронливи. Идеалният начин за съхранение на картофи е да ги поставите в хартиен плик и да ги поставите някъде на хладно, но не и в хладилник.

Домати

В хладилника доматите губят целия си вкус и омекват, тъй като студеният въздух запазва процеса на узряване и изливане на доматения сок. Жилав, мек вкус едва ли е това, което очакваме от узрелите домати, така че просто ги съхраняваите на хладно (но не студено) проветримо място.

Ябълки

Те също не трябва да се изпращат в хладилника веднага след покупката. Всъщност историята тук не е задължителна: ябълките могат да се съхраняват около седмица при стайна температура и чак след това ─ в хладилника. Някои видове ябълки могат да се съхраняват при средна температура (17-18С) за около месец, при условие че са опаковани индивидуално.

Банани

Подобно на ябълките, бананите могат да се съхраняват в хладилник – ако желаете. Ако сте закупили неузрели банани, по-добре е да ги оставите да узреят на хладно, но не студено място в хартиена торбичка. Зрелите банани в хладилника бързо потъмняват и стават кафяви, но до определен момент това не влияе по никакъв начин на вкуса им.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...