Функции на спермата, които са полезни за здравето

Оказва се, че сперматозоидите са необходими не само за зачеването на децата, но и много други полезни свойства. По-скоро учените са били в състояние да разберете, че веществата, съдържащи се в спермата, могат да подобрят настроението и дори да намалят симптомите на депресия.

Спермата съдържа химикали като кортизол, който увеличава привързаността, естрон, който повдига настроението и подобрява благосъстоянието, и окситоцин, който също повдига настроението и цялостното психично благополучие.

Тя също така съдържа тироидотропин, което е друг антидепресант, мелатонин, който също подобрява съня, и серотонин, което е може би най-известният антидепресант в света.
В сравнение с жените, които винаги или обикновено използват презерватив, тези, които никога не използват и чиято вагина е била изложена на допира със сперма, показват значително по-добро настроение, по-малко депресивни симптоми и изпадат много по-малко в пристъпи на депресия.

От векове жените прибягват до какви ли не трикове за подмладяване. В Древен Рим се къпели във вани с мляко, през Средновековието пък се поливали с кръв от девици.
Учените отдавна са установили, че в нея се съдържат аминокиселини, които не само могат да направят кожата по-нежна, но и да я подмладят.

Естествено, освен сперма, новите козметични продукти ще съдържат и други съставки. Например люспи от семена на маслини и лимонена киселина.

Накрая, трябва да се отбележи, че освен антидепресантите, спермата съдържа и два женски полови хормона: фоликулостимулиращи (FSH) и лутеинизиращи (LH) хормони. FSH е отговорен за узряването на яйцата в яйчниците и LGH участва в контрола на овулацията. Защо сперматозоидите съдържат вещества, които стимулират овулацията? Всъщност, той има важно еволюционно значение. Например, спермата на шимпанзетата не съдържа LH или FSH, но женските по време на овулацията имат червено оцветяване на задните части, което им позволява да сигнализират за готовността си да се възпроизвеждат. За разлика от това, овулацията при жените е скрита от другите и мъжът не знае точно кога е най-готова за продължаване на семейството. Но ако мъжките сперматозоиди съдържат полови хормони, тогава такава сперма ще стимулира овулацията и торенето ще настъпи по-вероятно.

Разбира се, това не е причина за всеки да се откаже от презервативи. Но ако, например, вие и съпругът ви сте защитени с хапчета, не избягвайте еякулацията във влагалището. Това със сигурност няма да навреди, и може би това ще подобри настроението ви!

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...