Какво е палео диетата и какви са нейните ползи?

палео диета

Има много различни диети, от които да избирате, но много малко от тях са толкова популярни, колкото палео диетата. Тази уникална диета е предназначена да пресъздаде начина, по който хората са яли преди хиляди години. Докато основите на палео диетата са доста прости, много хора не са съвсем сигурни какво могат и не могат да ядат през целия ден.

Ето по-отблизо произхода на палео диетата и няколко съвета, които ще направят тази диета по-лесна за приемане.

Какво е палео диетата и какви са нейните ползи?

Палео диетата е диета, която се основава на хранене с храни, които са били налични нашите предци в епохата на палеолита (преди около 2,5 милиона до 10 000 години). Това означава, че храната, която се консумира в палео диетата, е богата на протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати, които са лесни за усвояване от тялото.

Произходът на палео диетата

През последните няколко десетилетия са направени доста изследвания на съвременната диета. Това изследване продължава да ни показва, че нашата диета има огромно влияние върху всеки аспект на нашето здраве. Храните, които ядем всеки ден, влияят на енергийните ни нива, имунната система, емоционалната стабилност и когнитивните способности. Много от съставките, които някога сме смятали за здравословни, всъщност са доста вредни за тялото. Повечето експерти са съгласни, че не трябва да ядем рафинирана захар, зърнени храни, алкохол и млечни продукти. Целта на палео диетата е да замени преработените съставки с пресни продукти, здравословни мазнини, постно месо, ядки и морски дарове.

Разбиране на науката зад палео диетата

Лекари и други здравни експерти наскоро осъзнаха, че човешкото тяло не може ефективно да обработва много от най-популярните храни и съставки, които хората ядат днес. Вещества като глутен и бяла захар не само влияят върху теглото на индивида, но и създават безброй допълнителни здравословни проблеми. Знаем, че тези вещества са пряко свързани с различни метаболитни проблеми, вариращи от диабет тип 2 до сърдечни заболявания. По-голямата част от населението ще се възползва от опростена диета, базирана на пресни храни.

Започване на палео диета

Палео диетата всъщност е доста проста, след като разберете основите. Не трябва да ядете продукти, които нашите древни предци не са яли. Ако ви е трудно да започнете палео диетата, опитайте се да я разбиете на управляеми стъпки. Много хора започват с бавно премахване на преработените храни и съставки от кухните и килерите си. Като премахнете тези елементи, можете да ги замените с по-здравословни алтернативи. Може да се наложи да направите някои експерименти, за да определите кои палео храни обичате да готвите и ядете. Когато намерите пикантно ново ястие или съставка, можете да го добавите към вашия план за хранене.

Какво да ядем и какво да избягваме

Вашата палео диета трябва да се състои от пресни продукти, ядки, семена, месо, яйца, морски дарове и здравословни мазнини. Един от най-големите противоречия в рамките на палео общността е консумацията на млечни продукти. Някои ентусиасти твърдят, че някои форми на млечни продукти могат да бъдат доста полезни за здравето на червата ни. Други смятат, че млечните продукти почти винаги се обработват и трябва да се държат настрана от палео диетата. Като общо правило, тези, които решат да ядат млечни продукти, трябва да поддържат порциите до абсолютен минимум. Млечните продукти, които са с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на лактоза, са най-добрите варианти.

Храните, които са преработени и опаковани, трябва да се избягват изцяло. Тези, които са на палео диета, също трябва да избягват бобови растения, зърнени храни, нишесте и алкохол. Преди да ядете каквото и да било, първо трябва да прочетете целия списък на съставките, за да определите как е направена храната. Много храни, които са класифицирани като “здравословни”, всъщност съдържат скрити съставки, за да прикрият вкуса си. Хората често са изненадани да чуят, че някои от любимите им закуски и ястия съдържат преработена захар, високо фруктозен царевичен сироп или зърнени храни.

Ето някои от основните принципи на палео диетата:

Консумиране на месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки и семена.
Избягване на зърнени храни, като пшеница, овес, царевица и риж, както и на млечни продукти, захар, изкуствени добавки и преработени храни.
Предпочитане на храни, които са били добити от животински източници, като био месо и риба, яйца от птици, млечни продукти от крави, които са били хранени с треви, и т.н.
Предпочитане на храни, които са били добити от региона, в който живеете, и сезонните храни.
Консумиране на здравословни мазнини, като маслиново масло, авокадо, ядки, рибено масло и др.

Придържането към палео диетата не е лесен процес, но ползите за здравето са зашеметяващи. Палео диетата е чудесна възможност за всеки, който се бори със затлъстяване, алергии, метаболитни заболявания, хронична умора, диабет, сърдечно-съдови заболявания и различни други сериозни здравословни нарушения.

Палео диетата може да има положителен ефект върху здравето, като намалява риска от различни заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и др. Освен това, палео диетата може да помогне при намаляване на телесното тегло, като насърчава консумирането на храни, които са богати на протеини и мазнини, които задоволяват апетита за по-дълго време.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...