Ехинацея – естествена алтернатива на антибиотиците

Ехинацеята е растение с много полезни свойства. Тя се използва като естествена алтернатива на антибиотиците поради своите антибактериални и имуномодулиращи ефекти.

Ехинацеята е известна със своята способност да подобрява имунната система. Тя може да засили отбранителните функции на организма, помагайки му да се справя с различни инфекции.

Активни съставки

Активните съставки в ехинацеята, като полисахаридите и флавоноидите, имат антибактериално действие. Те могат да унищожават вредни бактерии и да подпомагат здравето на дихателната система.

Ползи

Няколко лабораторни изследвания и проучвания върху показват, че ехинацеята съдържа активни вещества, които повишават имунната функция, облекчават болката, намаляват възпалението и имат хормонални, антивирусни и антиоксидантни ефекти. Поради тази причина професионалните билкари могат да препоръчат ехинацея за лечение на инфекции на пикочните пътища, инфекции на вагинални дрожди (кандида), ушни инфекции (известни също като отит на средното ухо), атлетично стъпало, синузит, сенна хрема (наричана още алергичен ринит), както и заздравяване на рани.

Предварителните проучвания в лабораторията предполагат, че ехинацеята може да помогне за инхибиране на тумори на дебелото черво, когато се комбинира с цикориева киселина. Екстрактът от ехинацея упражнява антивирусно действие върху развитието на рецидивиращи херпеси, предизвикани от вируса на херпес симплекс (HSVI), когато се приема преди инфекция.

.Използването на ехинацея като алтернатива на антибиотиците може да бъде предпочитано от някои хора поради нейните природни свойства. Въпреки това, важно е да се отбележи, че ехинацеята не замества напълно антибиотиците във всички случаи.

Ехинацеята е достъпна в различни форми, включително таблетки, капсули, тинктури и чай.

Рецепта

  • 30 грама сушена ехинацея
  • 500 мл вода
  • 500 грама мед
  • Стъклени буркани за съхранение

Инструкции:

  1. В голям съд сипете водата и го поставете на котлон със средна температура.
  2. Добавете сушената ехинацея във водата и я оставете да ври около 30 минути.
  3. След това, изключете котлона и я оставете да се охлади до стайна температура.
  4. Прецедете сместа през фино сито или матля и изхвърлете остатъците от ехинацеята.
  5. Върнете сместа в съда и добавете захарта или меда, разбъркайте добре, докато се разтворят.
  6. Прехвърлете сместа в стъклените буркани и ги затворете здраво.
  7. Поставете бурканите на хладно и тъмно място за съхранение.

Дозиране:

  • За поддръжка на имунната система: Вземайте по 1 супена лъжица от сиропа два пъти на ден.
  • При начало на симптоми на настинка или грип: Вземайте по 1 супена лъжица от сиропа три пъти на ден за седем дни.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...