Сминдух

Латинскo име: Trigonella foenum-graecum

Сминдухът е билка, произхождаща от Средиземноморския регион, Южна Европа и Западна Азия. Семената му, които миришат и имат вкус на кленов сироп, са били използвани в кулинарията и като лекарство. Сминдухът се използва като съставка в смеси от подправки и овкусител в храни, напитки и тютюн. Екстрактите от сминдух се използват в сапуни и козметиката.

В Северна Африка, Азия и Южна Европа сминдухът традиционно се използва за диабет и за увеличаване на количеството мляко при кърмещи жени.
Днес сминдухът се популяризира като хранителна добавка за диабет, кожни заболявания , висок холестерол , менструални спазми и други състояния и за стимулиране на производството на мляко по време на кърмене.

Някои проучвания са установили, че сминдухът може да повиши нивата на тестостерон и сексуалната функция при мъжете.

Една супена лъжица (11 грама) цели семена от сминдух съдържа 35 калории и няколко хранителни вещества:

Фибри: 3 грама
Протеин: 3 грама
Въглехидрати: 6 грама
Мазнини: 1 грам
Желязо: 20% от дневната стойност (DV)
Манган: 7% от DV
Магнезий: 5% от DV

Първоначалните изследвания показват, че сминдухът може да помогне още и на:

Контрол на апетита. Досега 3 проучвания показват намаляване на приема на мазнини и апетита. Едно 14-дневно проучване установи, че участниците спонтанно намаляват общия прием на мазнини със 17%.

Нива на холестерола. Някои доказателства сочат, че сминдухът може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите .

Киселини в стомаха. Едно 2-седмично пилотно проучване при хора с чести киселини в стомаха установи, че сминдухът намалява симптомите им. Всъщност ефектите му съвпадат с тези на антиацидните лекарства.

Възпаление. Тази билка демонстрира противовъзпалителни ефекти.

Семената на сминдух имат здравословен хранителен профил, съдържащи добро количество фибри и минерали, включително желязо и магнезий.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...