Пчелен мед

Медът е използван, като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства.

Целебната сила на медът е известна още от древността: той не дразни стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система.

Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха, чернодробни заболявания, дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища, заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания.

Според мнението на диетолозите медът е особено необходим на тези, които обичат месни и тестени изделия, защото е известно, че “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”, а пчелният мед е особено богат на въглехидрати.


Редовната употреба на природен мед действа успокояващо и на централната нервна система, значително подобрява функциите на стомаха и червата.


Ето и няколко начина по който да различим дали медът е истински:


1.) Бръкнете с чиста лъжица в буркана с мед. Извадете я, като я въртите. Истинският мед се “навива” на лъжицата, докато разреденият се стича.

2.) Пуснете хапка хляб в меда и след 8-10 минути я извадете. В качествения мед хлябът ще се втвърди.
Ако обаче се е отпуснал и размекнал, значи медът не е натурален или съдържа захарен сироп.

3.) Вземете лист хартия, която добре попива влагата, и капнете върху нея мед. Ако той се разтече по хартията, образувайки влажни петна, или дори се просмуче през нея – това е фалшив мед.

4.) Разтворете мед във вода (1:2). Разтворът на фалшифицирания мед ще бъде мътен, преливайки в различни цветове, а след известно време ще се появи утайка.

5.) Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте, истинският мед винаги кристализира(захаросва се)

6.) Истинският мед се захаросва при допир с вода, когато бръкнеш в него с мокра лъжица например.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...