Народни рецепти за здраве с пчелен мед

Медът е сладък продукт, произведен от пчелите след преработка на цветен нектар или друг сладък сок от живи растения. Пчелите ги обогатяват със своите секрети и ги съхраняват във восъчни килийки, където ги обработват и запечатват като храна.

Естественият български мед е гъста и прозрачна, полутечна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Естественият мед винаги кристализира! За изцеление е по-добре да се консумира кристализиран мед.

Цветът, вкусът и ароматът са най-важните органолептични свойства на меда. Тези свойства зависят от произхода, условията на преработка и съхранение на меда. Цветът на меда варира от светложълт, жълт, кафяв до тъмнокафяв. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение.

Пълно укрепване на тялото

1)В чаша гореща вода изстискайте сока от 1 лимон. Добавете супена лъжица мед. Получената смес се поглъща. Приема се 1 час преди хранене.

2)Смесете 250 г сушени кайсии, 200 г смлени ядки, 250 г стафиди, 1 кг български мед. От получената смес се приема по 1 супена лъжица сутрин и вечер, преди хранене. За деца – само 1 супена лъжица сутрин.

Настинка и грип

1)Пригответе ½ чаша сок от ряпа. 1 чаена лъжичка мед се разтваря в ½ чаша гореща вода. След като двете течности се охладят, се смесват. Сместа се пие топла на бавни глътки.

2)Смесват се 500 г мед, кората на 3 лимона, 3 настърган чесън. От получената смес се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

3)1-2 чесъна се настъргват и се смесват с меда в съотношение 1:1. Сместа се приема с топла вода по 1 супена лъжица 1-2 пъти на ден. Задължително се приема и преди сън.

Ларингит

3)Нарежете на тънък лист прясно зеле. Смесете с мед. Приема се сутрин на празен стомах.

2)Сварете 300 мл вино и 2 супени лъжици мед. Готовата течност се пие топла 5-6 последователни вечери.

Бронхит

1)Смесете 250 г мед и настърган хрян. Приемайте по 1 супена лъжица преди хранене.

2)500 грама лук се настъргва на дребно и се вари в 1 л вода на слаб огън за 3 часа. Добавете 100 г мед. Изсипете в бутилка и затворете плътно. Приемайте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.

3)Смесете равни части настъргани ябълки, лук и мед. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Атеросклероза

1)Няколко глави лук се настъргват. Сокът се прецежда. Смесете с чаша мед. Съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник. Тази смес се приема 2-3 пъти на ден по 1 супена лъжица 1 час преди хранене. Тази смес се приема в продължение на 2 месеца.

2)Чаша прясно изцеден сок от лук се смесва с 1 чаша мед. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 1 час преди хранене.

3)Пийте всеки ден по 1 чаена лъжичка доматен сок с 1 супена лъжица мед.

Хипертония

1)Смесете 20 грама смлени орехи, 60 грама канела на прах и 150 грама български мед. Приемайте по 1 чаена лъжичка сутрин и вечер преди хранене.

Разширени вени

1)По една чаша ръж, ориз и тиквени семки се запичат. Заглажда се, пресява се и се смесва с 1 кг български мед. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

2)Смесете 1 чаена лъжичка мед в една чаша (200 мл) сок от боровинки. Пийте по една чаша сутрин, обяд и вечер.

Мъжка импотентност

1)1-2 супени лъжици сок от целина, смесен с 1-2 супени лъжици мед. Приема се 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...