Домашни рецепти за лекуване на болно гърло

Болното гърло е разпространено явление през зимните месеци и не само. Хладните температури, сухия въздух и вирусите, които се разпространяват по-бързо през тези месеци, могат да доведат до зачервяване, болка или дори сърбеж на гърлото.

За щастие, много от симптомите на болното гърло могат да бъдат облекчени у дома, без необходимост от посещение на лекар.

Тук ще ви предложим няколко домашни методи за лекуване на болно гърло

Гаргара със солена вода и сода

Смесете една чаена лъжичка готварска сол и половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша с топла вода. Правете гаргара със сместа за 15 до 30 секунди, след което я изплюйте. Содата за хляб със солената вода, убива бактериите.

Горещ чай с мед

Топлият чай може да бъде много успокояващ за болното гърло. Изберете чай, като гроздови листа, кравец, камилица или ехинацея, който има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Не забравяйте да добавите мед, който има антибактериални свойства и оказва успокояващ ефект върху гърлото.

Чай от ехинацея

Чаят от ехинацея е също толкова ефективен за успокояване на възпалено гърло, колкото и спрейовете за гърло, продавани без рецепта. Разглеждана като малко повече превантивна добавка, ехинацеята (сама по себе си) може да бъде полезна при лечението на кашлица, помага за разграждането на слузта и е лекарство за болки в гърлото и дори хрема.

Безалкохолни напитки

Греен и бял чай, кисело-млечни напитки и домашно направени ледени чайове могат да бъдат много полезни при болно гърло. Тези напитки съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат да се борите с инфекциите и да успокоите гърлото.

Използвайте хумидификатор

Ако имате хумидификатор вкъщи, използвайте го за да добавите повече влага във въздуха. Това може да помогне да се подсигури по-удобна среда за гърлото и да предотвратите изсушаването на гърлото.

Уиски

Малко количество разгражда и разрежда слузта . Уискито също така разширява кръвоносните съдове на повърхността на гърлото, така , че имунните клетки в кръвта ви могат да се размножават и да се борят с инфекцията.

Джинджифил

Джинджифилът е подправка с антибактериални и противовъзпалителни ефекти, която може да помогне за облекчаване на болката в гърлото.

Екстрактът от джинджифил убвa някои бактерии и вируси, които причиняват респираторни заболявания. Може също така да намали възпалението .

Пара

Вземете горещ душ. Когато се вдигне много пара, вдишайте магията за прочистване на гърлото. Парата разхлабва слузта и може да овлажни и успокои възпаленото гърло.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...