Домашни рецепти при хроничен гастрит

Ползи от лечението с народни рецепти

Натурални съставки: Много народни рецепти използват естествени съставки, като билки, плодове и зеленчуци, които могат да бъдат по-безопасни от химикалите, които се използват в лекарствените препарати.

Ниското съдържание на химикали: Някои лекарствени препарати могат да имат странични ефекти или да взаимодействат с други лекарства, които човек приема. Народните рецепти могат да бъдат по-безопасни, защото често не съдържат химикали.

Удобство: Много народни рецепти могат да се приготвят у дома и не изискват специални умения или оборудване. Това може да бъде удобно за хора, които не могат да посетят лекаря или да получат рецепта от аптеката.

Доказано е, че почти всяка болест има естествен лек.

Домашни рецепти при хроничен гастрит

Хроничният гастрит е заболяване на стомаха, което може да бъде облекчено чрез подходяща диета. Тук са някои домашни рецепти, които можете да приготвите у дома, като същевременно спазвате диетата си за хроничен гастрит:

Пюре от моркови и тиквички:

Изберете равни количества моркови и тиквички. Очистете и нарежете на малки парчета. Варете в леко подсолена вода до омекване, след което ги пюрирайте в блендер. Можете да добавите малко зехтин, копър и магданоз за вкус.

Кисело мляко с банани:

За този рецепт ще ви трябват 1-2 зрели банани и 1 чаша кисело мляко. Измийте и нарежете бананите на дребни парчета и ги добавете към киселото мляко. Можете да добавите малко мед, за да подсилите вкуса.

Ябълков сок:

Очистете и измийте 1-2 ябълки и ги нарежете на дребни парчета. Поставете ги в блендер и пюрирайте. Можете да добавите малко вода или лед, за да направите сока по-освежаващ.

Печено пилешко филе:

Изберете пилешко филе и го нарежете на тънки парчета. Намажете го с малко зехтин и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. Можете да го сервирате с пюре от картофи и моркови или салата от резени домати и краставици.

Овесена каша:

Смесете 1/2 чаша овесени ядки с 1 чаша вода и варете на слаб огън за около 5-7 минути, докато овесените ядки омекнат. Можете да добавите малко мед, мляко или ягоди за вкус.

Тези рецепти са лесни за приготвяне и ще ви помогнат да поддържате здравословна своята диета за хроничен гастрит. Важно е да спазвате диетата, препоръчителните храни и да избягвате храни и напитки, които могат да увеличат симптомите на гастрита. Например, избягвайте остри, мазни и кисели храни, алкохол, газирани напитки, кафе и шоколад.

При хроничен гастрит е важно да имате редовни хранения, да ядете по-малки количества храна но по-често, да избягвате да ядете набързо, и да приемате достатъчно течности през деня.

Храни които могат да се консумират

При хроничен гастрит е важно да се избягва храната, която може да дразни стомашната обвивка. Тук са някои от препоръчителните храни за консумация при хроничен гастрит:

Плодове: Някои от препоръчителните плодове включват банани, ябълки, круши, папая, праскови, манго и диня. Тези плодове са богати на фибри и витамини и са лесно усвоими от организма.

Зеленчуци: При хроничен гастрит са добри букетът зеленчуци, като моркови, тиквички, сладки картофи, брюкселско зеле, спанак, зелена салата, краставици и тиквички. Тези зеленчуци са богати на фибри, витамини и минерали.

Яйца: Яйцата са източник на протеини и са лесно усвоими от организма. Можете да ги консумирате на меко или твърдо сварени.

Риба: Рибата е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които са добри за здравето на сърцето и мозъка. Можете да консумирате риба като печена, грил или варена.

Млечни продукти: Някои млечни продукти, като кисело мляко, краве сирене и бяло сирене са лесно усвоими от организма и са богати на калций.

Овесени ядки: Овесените ядки са богати на фибри и са лесно усвоими от организма. Можете да ги приготвите като каша или да ги добавите в ястия.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...