Солта като лечебно средство

Солта може да лекува бъбреците, черния дроб, синузит, артрит, невралгия, възпаление…

Използването на сол трябва да е правилно. Доза до 5 грама на ден се счита за безопасна.

Академик Б. В. Болотов твърди, че морската вода е изключително полезна за кожата. Също така препоръчва един час преди къпане да се втрива в тялото смес от рибено масло и брашно от рибени люспи — това е ефикасен начин за премахване на дерматозата (кожните обриви). Солената свинска мас също е подходяща за тази цел.
Полезно е след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол — така кожата става гладка и еластична.

Инхалациите с натриев хлорид предпазват белите дробове от алергии. Бъбреците и надбъбречната жле¬за се нуждаят от сол за произвеждането на хормони. В миналото китайските учени са използвали солта при лечението на болни бъбреци.

От древни времена този толкова полезен минерал е бил символ на приятелството, вечността и мъдростта.
Натриевият хлорид играе много важна роля в процеса на обмяна на веществата.
Д. Джарвис определя калия като най-важен за изграждането на клетките, а Б. В. Болотов твърди, че солта е основният разтворител на старите непотребни клетки — те трябва своевременно да се изхвърлят от организма, за да не се задръстват каналите. Ако човек не получава нужното количество сол, се нарушава електролитният баланс.

Д. Джарвис в книгата си „Медът и другите естествени продукти” пише: „Калият, който влиза в състава на клетките, притегля течността в клетката. Натрият изтегля течността в междуклетъчното пространство. Основните източници на калий са червеният пипер (с който може да се поръсват всички салати), медът, пресните плодове и зеленчуци. Най-добрият източник на натрий е обикновената готварска сол. Да бъдеш здрав означава в тялото да има баланс между натрия и калия. Недостигът на сол води до нарушения в храносмилателната, нервната и отделителната система.”

Б. В. Болотов пише, че древните гърци смучели зрънца морска сол след хранене. Това предизвиква отделяне на пепсини, които подобряват храносмилането и подпомагат разграждането на старите и не¬пълноценни клетки. Ако” в продължение на половин година редовно приемате по един грам сол след всяко хранене, в организма ви ще нарасне броят на младите клетки и голяма част от бръчките по лицето ще изчезнат. Солта от древни-времена се е използвала като лекарство и нашата цел е да ви представим някои прости и ефикасни рецепти:

1. При диария се приготвя наситен разтвор от готварска сол и се пие по 1 с. л. сутрин на гладно, след което 24 часа не се приемат никакви течности и храна. Същевременно нагрятата сол може да се използва и като грейка — поставя се върху корема.

2. Запек се лекува с подсолена вода: една щипка сол на чаша студена вода, пие се на гладно (вместо вода може да се използва мляко). Също така може да се разтвори 1 ч. л. сол в 2/3 ч. чаша вода и 1/3 ч. чаша мляко. Пие се през два часа до появата на резултат (премахване на запека).

3. Подсолената вода помага и при силна хрема — прави се гаргара; а при алергия се използва за промивки на носа.

4. Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците.

5. За лечение на косопад и суха екзема: измивате главата, втривате сол, след 15-20 минути изплаквате. Прави се всеки ден.

6. При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед (или водка) — масажират се болезнените места.

7. При дизентерия е полезно да се правят седящи горещи вани: на 5 л вода се сипва 100 г сол.

8. Скрофулозните деца трябва да се къпят в солена вода поне 2-3 пъти седмично. При децата, страдащи от копривна треска, е добре да се прави първо солена вана, след което — обтривания с ментолово масло или доматени резенчета.

9. Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.

10. След хранене може да изплаквате устната кухина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.

11. При хипертрофия на третата сливица се прави гаргара с подсолена вода и се пие рибено масло. При бронхит изключително благотворно влияние имат инхалациите със солен разтвор.

12. Глистите са крайно неприятно заболяване. Приемайте на гладно 1/2 чаша вода с 1 с. л. сол — ще успокои стомаха, а клизмите със солена вода ще премахнат сърбежа.

13. При бавно зарастващи рани дерматолозите препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор — превръзката се държи колкото се може по-дълго, без да се сменя.

14. Ако са ви извадили зъб и раната продължава да кърви, поставете върху нея памук, напоен в солен разтвор.

15. За отхрачване се пие 2 пъти на ден на гладно по 1/2 чаша топла вода, в която са разтворени сол и сода. Същият разтвор се използва и при ранички в устната кухина — жабури се, след което бавно се дъвче пресен зелев лист.

16. Към мека глина се добавя сол и се размесват добре. Получената смес се съхранява в найлоново пликче в хладилника. Използва се като студен компрес при навяхвания, разтягания на сухожилия и радикулит. Процедурата се повтаря няколко пъти през 30 минути.
Този компрес е ефикасен и при кръвотечение от носа, а също и при безсъние, дължащо се на емоционално претоварване (в този случай глината се поста¬вя на челото).

17. При главоболие е ефикасен друг компрес — с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни — пие се по 1/2 чаша преди лягане.

18. Солените компреси се използват и за успокоение на нервната система, за очистване на организма и разнасяне на възпаления. Например, ако ви забере някой пръст, достатъчно е да го напарите 3-4 пъти в горещ солен или соден разтвор и след това да го на¬мажете със сок от люта чушка.
Прекрасно прочистват организма солените вани — правят се 21 дена поред по 10-15 минути с температура до 37-39 градуса.

19. Компресите от зеленчуци или зеленчукови обелки и сол изтеглят шлаките от тялото, възстановя¬ват нервните клетки, повредени от натрупаните соли в капилярите и тъканите, а също така разнасят хематоми. Най-подходящи за целта са зелевите листа, листата на хряна и живовляка, картофите, ябълките, морковите.
Природата се е погрижила и за животните — като бягат, те се потят и губят сол, която кристализира под козината и по-късно изтегля шлаките през кожа¬та.

20. При ухапване от куче или котка помага горещата солена вана — чрез нея може да се избегне загнояването.

21. Ако сте се попарили с вряла вода, трябва веднага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа. А ако сте се изгорили с ютия, намажете мястото с наситен разтвор на калиев перманганат.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...