Естествени начини за предпазване от настинка и грип

Естествени начини за предпазване от настинка и грип

Настинката и грипът са две често срещани респираторни инфекции, които могат да причинят симптоми като хрема, кашлица, възпалено гърло и главоболие. И двете инфекции се причиняват от вируси, които се разпространяват чрез въздушни капчици, образувани, когато заразен човек кашля или кихне.

Защо хората се разболяват през зимата?

Има няколко причини, поради които хората се разболяват по-често през зимата, отколкото през останалите сезони.

  • Студът и влагата могат да отслабят имунната система. Когато хората са изложени на студ и влага, тялото им произвежда повече хормони на стреса, които могат да отслабят имунната система.
  • Хората прекарват повече време на закрито през зимата. Това създава благоприятна среда за разпространение на вируси, тъй като хората са по-близо един до друг и обменят въздушни капчици, когато кашлят или кихат.
  • Вирусите, които причиняват настинка и грип, са по-устойчиви на студ и влага. Това означава, че те могат да оцелеят по-дълго на повърхности и във въздуха през зимата, което увеличава риска от заразяване.

Ето някои специфични фактори, които могат да допринесат за по-високия риск от настинка и грип през зимата:

  • По-малко слънчева светлина. Слънчевата светлина помага на тялото да произвежда витамин D, който е важен за имунната система.
  • По-малко физическа активност. Хората са склонни да бъдат по-малко активни през зимата, което може да отслабне имунната система.
  • По-малко сън. Хората са склонни да спят по-малко през зимата, което също може да отслабне имунната система.

Въпреки че няма 100% ефективен начин да се предпазите от настинка и грип, има редица естествени начини, които можете да предприемете, за да намалите риска от заразяване.

1. Яжте здравословна храна

Здравословната диета е важна за цялостното ви здраве, включително имунната ви система. Консумирането на храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, може да помогне за укрепване на имунната ви система и да ви направи по-малко податливи на настинка и грип.

Храните, които са особено полезни за имунната система, включват:

  • Плодове и зеленчуци
  • Целезни зърна
  • Нискомаслени протеини
  • Ядки и семена
  • Пробиотици

2. Пийте достатъчно вода

Водният баланс е важен за цялостното ви здраве, включително имунната ви система. Дехидратацията може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на настинка и грип.

Препоръчително е да пиете около 8 чаши вода на ден.

3. Получавайте достатъчно сън

Сънят е необходим за възстановяване на тялото и имунната система. Липсата на сън може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на настинка и грип.

Препоръчително е да спите 7-8 часа на нощ.

4. Редовно спортувайте

Редовните упражнения могат да помогнат за укрепване на имунната ви система и да ви направят по-малко податливи на настинка и грип.

Препоръчително е да правите поне 30 минути умерени упражнения през повечето дни от седмицата.

5. Мийте си редовно ръцете

Миенето на ръцете е най-добрият начин да предотвратите разпространението на вируси. Мийте си ръцете със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, особено след като сте били в близост до болен човек или след използване на тоалетната.

6. Избягвайте контакт с болни хора

Ако можете, избягвайте контакт с хора, които са болни от настинка или грип. Ако трябва да сте в близост до болен човек, носете маска, за да намалите разпространението на вируси.

7. Възползвайте се от лечебните свойства на билките

Някои билки имат доказани лечебни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Някои билки, които са полезни при настинка и грип, включват:

8. Укрепете имунната си система с хранителни добавки

Някои хранителни добавки могат да помогнат за укрепване на имунната система и да ви направят по-малко податливи на настинка и грип.

Някои хранителни добавки, които са полезни при настинка и грип, включват:

  • Витамин C
  • Витамин D
  • Цинк
  • Пробиотици

9. Пазете се от студа и влагата

Студът и влагата могат да отслабят имунната ви система и да ви направят по-податливи на настинка и грип.

Когато времето е студено и влажно, носете топли дрехи и шапка, за да предпазите тялото си от преохлаждане.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...