Домашни лекове срещу ухапванията от комари

Прохладните летни вечери сред природата, освен релакс и добро настроение, може да ни донесат и още нещо – ухапване от комар или други насекомо, съпроводени с ужасен сърбеж.

Комарите хапят, тъй като се нуждаят от протеините, които се съдържат в кръвта, за да произвеждат яйцата си. При ухапване, комарът пробива кожата и смуче кръв чрез подобна на хобот част от устния си апарат. Кръвозагубата е малка, но слюнката на комара причинява дразнене на кожата, което може да доведе до неприятно усещане и сърбеж.

Как можем да облекчим болката и отока при ухапване от комар

1.Натрийте ухапаното със скилидка чесън. Освен че премахва неприятния сърбеж, миризмата на чесън прогонва жилещите насекоми.

2.Натрошете таблетка аспирин и я смесете с вода, до образуването на гъста каша. Намажете ухапаното място.

3.2 с. л. сода бикарбонат се залива с 3 с. л. вода. Добре се разбърква, ако има нужда леко се разклаща. Вечер пъпките добре се намазват и сутрин содата се измива.

4.
Настъргва се ябълка и се слага на ухапаното място по 50 г оцет и ракия и се правят компреси на зачервения участък.

5.Смесете равни части обезмаслено мляко и вода и потопете тънка кърпа или марля, с която да нанесете от сместа върху мястото на ухапване

6.Пакетчето чай, натопено в топла вода, също има добър ефект при ухапване от комар. Танинът, който съдържа чая, отнема отока.

7.Добър ефект имат и слънцезащитните средства, които можете да нанесете в зоната на ухапване.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...