Хронична болка

Всеки изпитва от време на време болки. Всъщност внезапната болка е важна реакция на нервната система, която ви предупреждава за възможно нараняване. Когато се получи нараняване, сигналите за болка се придвижват от увредената област нагоре към гръбначния ви мозък и към мозъка ви.

При хронична болка тялото ви продължава да изпраща сигнали за болка към мозъка ви, дори след заздравяване на нараняване. Това може да продължи от няколко седмици до години. Хроничната болка може да ограничи подвижността ви и да намали вашата гъвкавост, сила и издръжливост. Това може да направи предизвикателство преминаването през ежедневните задачи и дейности.

Хроничната болка се определя като болка, която продължава най-малко 12 седмици. Болката може да се почувства остра или тъпа, причинявайки усещане за парене или болка в засегнатите области. Тя може да бъде постоянна или периодична, да идва и да си отива без видима причина. Хроничната болка може да се появи в почти всяка част на тялото ви. Болката може да се усеща различно в различните засегнати области.

Някои от най-честите видове хронична болка включват:

главоболие
следоперативна болка
болка след травма
болки в кръста
артритна болка
неврогенна болка (болка, причинена от увреждане на нервите)
психогенна болка (болка, която не е причинена от заболяване, нараняване или увреждане на нервите)

Какво причинява хронична болка?

Хроничната болка обикновено се причинява от първоначално нараняване, като изкълчване на гърба или изтеглен мускул. Смята се, че хроничната болка се развива след увреждане на нервите. Увреждането на нервите прави болката по-интензивна и дълготрайна. В тези случаи лечението на основното нараняване може да не разреши хроничната болка.

В някои случаи обаче хората изпитват хронична болка без предходно нараняване. Точните причини за хронична болка без нараняване не са добре разбрани. Болката понякога може да е резултат от основно здравословно състояние, като например:

Синдром на хронична умора : характеризира се с екстремна, продължителна умора, която често е придружена от болка

ендометриоза : болезнено разстройство, което се появява, когато маточната лигавица расте извън матката

фибромиалгия : широко разпространена болка в костите и мускулите

възпалително заболяване на червата : група състояния, които причиняват болезнено, хронично възпаление в храносмилателния тракт

интерстициален цистит : хронично заболяване, характеризиращо се с натиск и болка в пикочния мехур

дисфункция на темпоромандибуларната става (TMJ) : състояние, което причинява болезнено щракане, пукане или заключване на челюстта

вулводиния: хронична болка в вулвата, която се появява без очевидна причина

Как се лекува хроничната болка?

Основната цел на лечението е намаляване на болката и повишаване на подвижността. Това ви помага да се върнете към ежедневните си дейности без дискомфорт.

Тежестта и честотата на хроничната болка могат да се различават при отделните хора. Така че лекарите създават планове за управление на болката, които са специфични за всеки човек. Вашият план за управление на болката ще зависи от вашите симптоми и всички основни здравословни състояния. Медицински лечения, средства за начин на живот или комбинация от тези методи могат да се използват за лечение на вашата хронична болка.

Лекарства за хронична болка

Предлагат се няколко вида лекарства, които могат да помогнат за лечение на хронична болка. Ето няколко примера:

болкоуспокояващи без рецепта, включително ацетаминофен (Tylenol) или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин (буферин) или ибупрофен (Advil).

опиоидни болкоуспокояващи, включително морфин (MS Contin), кодеин и хидрокодон (Tussigon)

спомагателни аналгетици, като антидепресанти и антиконвулсанти

Освен това се предлагат различни средства за начин на живот, които помагат за облекчаване на хроничната болка. Примерите включват:

физиотерапия
тай чи
йога
арт и музикотерапия
терапия за домашни любимци
психотерапия
масаж
медитация

Справяне с хронична болка

Няма лек за хроничната болка, но състоянието може да се управлява успешно. Важно е да се придържате към своя план за управление на болката, за да помогнете за облекчаване на симптомите.

Физическата болка е свързана с емоционалната болка, така че хроничната болка може да увеличи нивата на стрес. Изграждането на емоционални умения може да ви помогне да се справите с всеки стрес, свързан с вашето състояние. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите стреса:

Грижете се добре за тялото си: правилното хранене, достатъчно сън и редовните упражнения могат да поддържат тялото ви здраво и да намалят чувството на стрес.

Продължете да участвате в ежедневните си дейности: Можете да подобрите настроението си и да намалите стреса, като участвате в дейности, които харесвате, и общувате с приятели. Хроничната болка може да затрудни изпълнението на определени задачи. Но самоизолирането може да ви даде по-негативна представа за състоянието ви и да увеличи чувствителността ви към болка.

Потърсете подкрепа: Приятели, семейство и групи за подкрепа могат да ви подадат ръка за помощ и да ви предложат утеха в трудни моменти. Независимо дали имате проблеми с ежедневните задачи или просто се нуждаете от емоционален тласък, близък приятел или любим човек може да ви осигури подкрепата, от която се нуждаете.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...