Няколко доказани ползи за здравето от чесъна

Чесън-ползи

Древногръцкия лекар Хипократ, често наричан бащата на западната медицина е казал “Нека храната бъде твое лекарство, а лекарството – твоята храна“.

Той всъщност е предписвал чесън за лечение на различни медицински състояния. Съвременната наука наскоро потвърди много от тези полезни ефекти върху здравето.

Чесънът расте в много части на света и е популярна съставка в кулинарията поради силната си миризма и вкусен вкус. Въпреки това, през древната история, основната употреба на чесъна е била заради неговите здравословни и лечебни свойства.

Използването му е добре документирано от много големи цивилизации, включително египтяни, вавилонци, гърци, римляни и китайци. Той е е с ниско съдържание на калории и богат на витамин
С, витамин В6 и манган. Също така съдържа следи от различни други хранителни вещества.

Чесънът може да се бори с болести, включително обикновена настинка. Известно е, че добавките с чесън повишават функцията на имунната система. Дневната добавка с чесън намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо.
Друго проучване установи, че висока доза екстракт от отлежал чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на дните, болни от настинка или грип с 61%.

Чесънът и добавките с чесън помагат за предотвратяване и намаляване на тежестта на често срещани заболявания като грип и обикновена настинка.

Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане. Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са най-големите убийци в света.

Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-важните двигатели на тези заболявания.

Изследвания при хора установиха, че чесънът има значително влияние върху намаляването на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

В някои случаи чесънът може да бъдат толкова ефективни, колкото и обикновените лекарства.

Чесънът подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменция.

Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго.

Чесънът има известни благоприятни ефекти върху често срещаните причини за хронични заболявания, така че има смисъл да ви помогне да живеете по-дълго.

Яденето на чесън може да помогне за детоксикацията на тежките метали в тялото.
При високи дози е доказано, че серните съединения в чесъна предпазват от увреждане на органите от токсичност на тежки метали. Доказано е, че чесънът значително намалява токсичността на олово и свързаните с него симптоми.

Чесънът може да подобри здравето на костите.
Той има някои ползи за здравето на костите, като повишава нивата на естроген при жените.

Чесънът е вкусен и лесен за добавяне към вашата диета. Можете да го използвате в солени ястия, супи, сосове, дресинги и др.

В продължение на хиляди години се е смятало, че чесънът има лечебни свойства. Сега науката го потвърди.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...