Кефир: Здравословна ферментирана млечна напитка

Кефир (Тибетска гъба

Кефирът, известен още като тибетска гъба, е ферментирана млечна напитка, която се получава чрез култивиране на кефирни кристали в мляко. Тази напитка е известна от векове и се свързва с множество здравословни ползи. 

В тази статия ще разгледаме какво е кефирът, как се прави и какви са неговите ползи за здравето.

Какво е кефирът?

Кефирът е млечна напитка, която се получава чрез ферментацията на кефирни кристали в мляко. Тези кристали съдържат микроорганизми, които променят млякото, като го правят по-лесно усвоимо и богато на полезни микроорганизми. Кефирът има кисел вкус и се консумира като напитка или като съставна част от други ястия.

Носителят на Нобелова награда д-р Илья Мечников е един от първите учени, които признават ползата от консумирането на ферментирали храни.

За разлика от киселото мляко, кефира съдържа около тридесет щамове на бактерии и дрожди.

Микроорганизмите в кефирените зърна включват млечнокисели бактерии, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, LB delbrueckii subsp. Bulgaricus, LB helveticus, LB casei subsp. pseudoplantarum и Lb brevis, разнообразие от дрожди, като Kluyveromyces, Torulopsis и Saccharomyces, оцетни бактерии и др.

Те придават на кефира отлични качества за съхранение чрез предпазване от гнилостните (салмонелата, E. Coli) бактерии, които иначе биха могли да колонизират млякото и да го развалят.

Как се прави кефирът?

За да се направи кефирът, се нуждаете от кефирни кристали и мляко. Кефирните кристали са бели или жълти, гумени и гъбести на вид. Те съдържат микроорганизми, които променят млякото, като го правят по-лесно усвоимо и богато на полезни микроорганизми.

Традиционно, кефира се прави от сурово мляко и от това става най-добрия кефир.
Можете да използвате пастьоризирано сурово мляко, сметана, пълномаслено или с ниско съдържание на мазнини мляко.

Гъбата се залива с прясно мляко със стайна температура, около 250 мл и се оставя при стайна температура за 24 часа.

Получава се за около 18-20 часа подквасено мляко с лечебни свойства. Консумира се сутрин поне половин час преди хранене или вечер 30-50 мин преди сън.

Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата. Млякото се прецежда през едро пластмасово сито, а гъбата се изплаква под струя студена вода и после се залива с нова порция прясно мляко.

Ако гъбата не се промива ежедневно и не й се сменя млякото всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира.

Не излагайте кефирените зърна на метали, като мед, желязо или алуминий. Не използвайте лъжица, сито или контейнери, направени от такива метали, използвайте стъклени контейнери. Когато кефирът е готов, го прецедете през пластмасова цедка.

Как да консумирате кефирът?

Кефирът може да се консумира като напитка или като съставна част от други ястия. Той може да бъде добавен към кашите, супите, салатите и други ястия.

Ползата от редовното консумиране на кефир

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Тойт е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система.

Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак.

Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (ADHD).

Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. 

Произход

Произходът на кефира е от Кавказкия регион. Думата, “кефир”, обаче идва от две персийски думи, kef (кеф), което означава пяна, и shir , което означава мляко.

Благодарение на ползата за здравето от кефира, както и уникалната му микробиология, тази ферментирала напитка от мляко се смята за чудо.

Заключение

Кефирът е здравословна ферментирана млечна напитка, която е богата на полезни микроорганизми, витамини и минерали. Той може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб и храносмилателната система, да подпомогне имунната система и да намали риска от инфекции.

Кефирът може да бъде консумиран като напитка или като съставна част от други ястия и може да бъде закупен от магазините за хранителни стоки или да бъде направен в домашни условия.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...