Всичко, което трябва да знаете за псориазиса

псориазис, лечение,
псориазис

Какво е псориазис?

Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което причинява бързо натрупване на кожни клетки. Това натрупване на клетки причинява лющене на повърхността на кожата.

Възпалението и зачервяването около люспите са доста често срещани. Типичните псориатични люспи са белезникаво-сребристи и се развиват в дебели червени петна. Понякога тези пластири ще се напукат и кървят.

Псориазисът е резултат от ускорен процес на производство на кожата. Обикновено кожните клетки растат дълбоко в кожата и бавно се издигат на повърхността. В крайна сметка те падат. Типичният жизнен цикъл на кожна клетка е един месец.

При хора с псориазис този производствен процес може да настъпи само за няколко дни. Поради това клетките на кожата нямат време да паднат. Това бързо свръхпроизводство води до натрупване на кожни клетки.

Люспите обикновено се развиват върху стави, като лакти и колене. Те могат да се развият навсякъде по тялото, включително:

ръце
крака
врата
скалп
лице


По-рядко срещаните видове псориазис засягат ноктите , устата и областта около гениталиите.

Обикновено се свързва с няколко други състояния, включително:

диабет тип 2
възпалително заболяване на червата
сърдечно заболяване
псориатичен артрит
тревожност
депресия

Какви са различните видове псориазис?

Има пет вида псориазис:

Псориазисна плака

Плаковият псориазис е най-често срещаният вид псориазис.

Американската академия по дерматология (AAD) изчислява, че около 80 процента от хората с това заболяване имат плакатен псориазис. Това причинява червени, възпалени петна, които покриват участъци от кожата. Тези петна често са покрити с белезникаво-сребристи люспи или плаки. Тези плаки обикновено се намират по лактите, коленете и скалпа.

Гутатен псориазис

Гутатен псориазис е често срещан в детството . Този вид псориазис причинява малки розови петна. Най-честите места за гутатен псориазис включват торса, ръцете и краката. Тези петна рядко са дебели или изпъкнали като плакатен псориазис.

Пустулозен псориазис

Пустулозният псориазис е по-често срещан при възрастни . Това причинява бели, пълни с гной мехури и широки участъци от червена, възпалена кожа. Пустулозният псориазис обикновено е локализиран в по-малки части на тялото, като ръцете или краката, но може да бъде широко разпространен.

Инверсен псориазис

Обратният псориазис причинява ярки участъци от червена, лъскава, възпалена кожа. Петна от инверсен псориазис се развиват под мишниците или гърдите, в слабините или около кожните гънки в гениталиите.

Еритродермичен псориазис

Еритродермичният псориазис е тежък и много рядък вид псориазис.

Тази форма често обхваща големи части от тялото наведнъж. Кожата изглежда почти изгоряла от слънцето. Люспите, които се развиват, често се отстраняват на големи участъци или листове. Не е необичайно човек с този вид псориазис да вдигне температура или да се разболее много.

Този тип може да бъде животозастрашаващ, така че хората трябва незабавно да посетят лекар.

Какви са симптомите?

Симптомите на псориазис се различават от човек на човек и зависят от вида на псориазиса. Зоните на псориазис могат да бъдат малки като няколко люспи по скалпа или лакътя или да покриват по-голямата част от тялото.

Най-честите симптоми на плакатен псориазис включват:

повдигнати, възпалени петна по кожата, които изглеждат червени на светла кожа и кафяви или лилави на тъмна кожа
белезникаво-сребърни люспи или плаки по червените петна или сиви люспи върху лилави и кафяви петна
суха кожа, която може да се напука и кърви
болезненост около петна
сърбеж и парене около петна
дебели, изрязани нокти
болезнени, подути стави


Не всеки човек ще изпита всички тези симптоми. Някои хора ще изпитат напълно различни симптоми, ако имат по-рядко срещан тип псориазис.

Повечето хора с псориазис преминават през „цикли“ от симптоми. Състоянието може да причини тежки симптоми за няколко дни или седмици, а след това симптомите могат да се изчистят и да бъдат почти незабележими. След това, след няколко седмици или ако се влоши от обичайно задействане на псориазис, състоянието може да избухне отново. Понякога симптомите на псориазис изчезват напълно.

Когато нямате активни признаци на състоянието, може да сте в „ ремисия “. Това не означава, че псориазисът няма да се върне, но засега нямате симптоми.

Псориазисът заразен ли е?

Псориазисът не е заразен. Не можете да предавате състоянието на кожата от един човек на друг. Докосването на псориатична лезия на друг човек няма да доведе до развитието на състоянието.

Какво причинява псориазис?

Лекарите не са ясни какво причинява псориазис. Въпреки това, благодарение на десетилетия на изследвания, те имат обща представа за два ключови фактора: генетика и имунна система.

Възможности за лечение на псориазис

Псориазисът не се лекува. Лечението е насочено към намаляване на възпалението и люспите, забавяне на растежа на кожните клетки и премахване на плаки. Лечението на псориазис се разделя на три категории:

Локални лечения

Кремове и мехлеми, прилагани директно върху кожата, могат да бъдат полезни за намаляване на лек до умерен псориазис.

Локалното лечение на псориазис включва:

локални кортикостероиди
локални ретиноиди
антралин
аналози на витамин D
салицилова киселина
овлажнител

Съвет: “Дермоват мас” е чудесен мехлем за справяне с псориазиса.

Живот с псориазис

Животът с псориазис може да бъде предизвикателство, но с правилния подход можете да намалите пристъпите и да живеете здравословен, пълноценен живот.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...