Вечерна иглика – същност, ползи и употреба

Вечерна иглика

Вечерната иглика (Oenothera biennis) е тревисто растение от семейство Онагрови (Onagraceae), което произхожда от Северна Америка. Растението е известно с лечебните си свойства още от древността и днес се използва широко в медицината и козметиката.

Същност

Вечерната иглика е двугодишно растение, което достига височина от 0,5 до 1,5 метра. Растението има жълти цветове, които се отварят вечер и се затварят сутрин. Семената на вечерната иглика са богати на есенциални мастни киселини, включително линолова и гама-линоленова киселина.

Ползи

Маслото от вечерна иглика има редица ползи за здравето, включително:

Подобрява хормоналния баланс

Маслото от вечерна иглика е полезно за женското здраве, тъй като помага за регулиране на нивата на естроген и прогестерон. Това го прави полезно за лечение на симптоми на менопауза, като горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението.

При болки в костите и ставите

Маслото от вечерна иглика помага за намаляване на възпалението и болката в ставите, което го прави полезно за лечение на артрит, без да причинява нежелани странични ефекти.

Подобрява здравето на кожата

Маслото от вечерна иглика помага за поддържане на здравата кожа, като подобрява еластичността и хидратацията. То също така може да помогне за намаляване на възпалението и за лечение на кожни проблеми като акне, екзема и псориазис и намаляване на бръчките..

При нервна болка

Периферната невропатия е често срещан страничен ефект от диабет и други състояния. Приемът на GLA помага за намаляване на симптомите като чувствителност към горещо и студено, изтръпване и слабост.

Здраве на репродуктивната система

Маслото от вечерна иглика може да помогне за регулиране на овулацията и за подобряване на качеството на яйцеклетките.

Психично здраве

Маслото от вечерна иглика може да помогне за увеличаване на производството на серотонин, хормон, който играе роля в настроението.

Здравословно сърце

Вечерната иглика може да помогне за поддържане на здравословната функция на сърцето. Тя съдържа вещества, които помагат на съдовете да се разширяват и подобряват циркулацията на кръвта.

При поликистозни яйчници

Гама-линоленова киселина, получена от масло от иглика, променя концентрацията на FSH, LH и хормоните тестостерон при синдром на поликистозни яйчници. Това намалява усложненията от хормоналните промени. Той също така понижава инсулина и серумната глюкоза и повишава инсулиновата чувствителност при синдром на поликистозни яйчници.

Подобрява здравето на очите

Маслото от вечерна иглика може да помогне за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Употреба на Вечерната иглика

Чай от вечерна иглика

Чаят от вечерна иглика се приготвя от сушени корени или цветове на растението. Той се използва за лечение на нервни разстройства, нарушения на съненето и симптоми на менопаузата. Препоръчва се консултация с лекар преди употреба.

Масло от вечерна иглика

Маслото се използва за масаж и подхранване на кожата. То се абсорбира бързо и оставя кожата мека и гладка. Маслото може да се нанася директно върху кожата или да се добавя към козметични продукти.

Декоративни цветя

Вечерната иглика се използва и за декоративни цели. Цветята й са красиви и разнообразни, което я прави популярен избор за градински оформления и балконни контейнери.

Заключение

Вечерната иглика (Primula) представлява удивително растение с разнообразни ползи и начини на употреба. От лечебни свойства до подобряване на кожата и декоративни цветя, този род растения има много предложения за нас.

Важно е да се обърне внимание на правилната дозировка и консултация със специалист, когато се използва за медицински цели. Със своите красиви цветове и полезни свойства, вечерната иглика продължава да бъде важна част от нашия свят.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...