Интересни и полезни факти за чая

Може би именно чаят е най-старата напитка в света. Първите сведения за чая датират от преди 4,700 години.

От всички течности които се консумират в света,чаят е на второ място след водата.

Ето и няколко факти за чая:

1.Днес англичаните са на първо място по пиене на чай на глава от населението – над 4 кг годишно.

2.Най-голямата чаена държава в света е Индия – тя дава една трета от световния добив на чай. Чашата чай е символ на индийското гостоприемство.

3.Основният конкурент на Индия по производство на чай е Шри Ланка, където чаят се пие с ароматизиране – той често има дъх на шоколад, на манго, на вишна, малина или ягода. В Централна Азия се пие предимно силен зелен чай, без да се добавя захар.

4.В Япония чаената церемония е традиция. Всяка десета млада японка е обучена да сътвори сама цяла чаена церемония. Обучението трае 3 години и момичето получава различни майсторски степени.

5.„Чаят има само две наименования в цял свят”
Английската дума за чай “tea”, както и нейните вариации tay, tey, the, произлиза от китайски диалект (Amoy). Другото наименование, чиято разновидност използваме и в България, идва отново от китайския език (Mandarin) – “cha”. В различните страни наричат чаят по един от двата начина. Някои използват и двете наименования. Ако в Англия си поръчате “hot cup of cha”, с удоволствие и без съмнение, ще Ви сервират гореща чаша чай.

6.Чаят съдържа 50% по-малко кофеин в сравнение с кафето, което го прави чудесна алтернатива за тези, които са чувствителни към кофеина. Една чаша черен чай съдържа наполовина по-малко кофеин от чаша кафе. Нещо повече, по-голямото количество кофеин в чая се отделя в първите 30 секунди от запарването. Т.е., ако натопим чая в горещата вода за половин минута, и след това сменим първата вода, ще намалим съдържанието на кофеин до минимум.

7.Първият, който предлага чаени пакетчета е търговеца от Ню Йорк – Томас Съливан. Причината е била високата цена на металните кутийки за чаени мостри. Това се случва в периода 1904-1908г. на миналия век. Въпреки, че това откритие се смята за улеснение в приготвянето на чай, много хора по света го критикуват остро. Мнението на ценителите на чай е категорично – напитката от попарени чаени листа е много по-приятна и впечатляваща.

8.„Зеленият и черния чай – два различни чая?”
Дали в действителност зеленият и черният чай произлизат от едно и също растение? През 17, 18 в. никой не е бил сигурен в това, защото чаените търговци не са били допускани в Китай и информацията за производството на чай е била оскъдна. По-късно, през 19 в. , англичани откриват диво растящи чаени храсти в Индия. През 1905г. чаят получава и официалното си латинско наименование – Camellia silensis. Именно това растение, само по себе си, е суровината за производство и на зеления, и на черния чай. Разликата е в периода на ферментация.

9.Англичаните имат свои привички по отношение на чая. Наливат първо мляко, после чай. Слагат лъжичката си по дължина на чашката- знак, че са пили достатъчно и не желаят да им се долива. Човек, който не е запознат с местния етикет, може много да пострада. Някога принц на име Де Бролие бил принуден да изпие 12 чаши ай, преди да разбере за манипулацията с лъжичката.Разказват, че един чужденец в отчаянието си скрил чашката в джоба си, за да не се налага да пие повече.

10.„Чаят е невероятно полезен”
Една чаша бял чай съдържа същото количество антиоксиданти, колкото десет чаши ябълков сок! Независимо, че повече внимание се обръща на здравословните ефекти на зеления и белия чай, черният чай и оолонгът притежават също много полезни съставки. Чаят регулира холестерола, подпомага имунната система, влияе благотворно на сърцето, оказва положително въздействие върху зъбите и венците. Смята се, че консумацията на чай е превенция срещу ракови заболявания.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...