Айам Кемани: Малката черна кокошка, носеща щастие и благополучие

Предистория на Ayam Cemani

Айам Кемани (Ayam Cemani) е малка черна кокошка, родена в село в Индонезия. Смята се, че има само около 4500 по света!

Ayam Cemani е една от най-ексклузивните и луксозни породи пилета. Те се смятат за талисмани за късмет, като кръвта и и други части от птицата се използват в препарати от традиционната медицина.

Макар и да е малка, тя има изключителна роля в културата на местните хора. Вярва се, че тя носи щастие и благополучие на своята общност и се счита за свято животно.

Някои наричат Айам Кемани “черната магия”.Тя е различна от други поради кокошки със своя цвят и малкия си размер, но това не означава, че е магическа. Всъщност, тя е обикновено животно с някои уникални характеристики.

Какво прави Айам Кемани толкова специална?

Вярва се, че Ayam Cemani има магическа сила и улеснява комуникацията между живия и духовния свят.

Като такава, тя се използва като жертвена птица, за да угоди на боговете. Месото и рядко се яде.

За първи път са внесени в Европа през 1998 г. от холандец на име Ян Стеверинк.

В родината им те се третират като магическо същество. Смята се, че те са талисман за късмет, който се бори със злото. Освен това се предполага, че носят късмет и спокойствие на собственика си.

Външен вид на породата на Ayam Cemani

Ayam Cemanis е поразителна гледка. Техните изцяло черни пера имат бръмбаро-зелени преливания на слънчева светлина, които са зашеметяващи.

На външен вид те са силни и мускулести с плътно прилепнали пера. Те заемат уверена поза и винаги са нащрек.

Ayam Cemani е 100% черно пиле.

Това означава, че техните очи, гребен, плет, кожа и пера са изцяло черни.

Тъй като генетиката на тази порода не се е променила много, те все още имат типичния вид на птици от джунглата . Те стоят високи и имат елегантни пера, дълги пера на опашката и остри шпори.

Защо Ayam Cemani са известни?

Фибромеланистичният ген отлага излишък от черен пигмент.В резултат на това кожата, тъканите и другите части на пилето Ayam Cemani са черни.

Меланизацията засяга всеки аспект на птицата, от перата до краката и органите от оникс.

Генната мутация, отговорна за черното оцветяване, произвежда десет пъти повече меланин, който се среща в обикновеното пиле.

Дори кръвта на това пиле, макар и да не е изцяло черна, е по-тъмна от обикновено.

Смята се, че Ayam Cemani има лечебна сила – вярващите в мистичните му свойства вярват, че кръвта на Ayam Cemani може да обърне лошия късмет и да излекува широк спектър от физически заболявания.

Лечебните церемонии обикновено се ръководят от гурута анимисти, които поставят кръвта в купа и изричат определени заклинания, за да помогнат за изцелението на тялото и душата.

В допълнение към историите, свързани с Айам Кемани, нейнота месо е атрактивно на местните пазари. Въпреки това, там месото на кокошката не се продава, а се превръща в “амулет”, който се носи за късмет и като защита от зло.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...