Най-старото лечебно средство в света

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина.

Римският природоизследовател Плиний добавял: „Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно – виното, външно – зехтинът. Но този, последният, е повече от необходим. “
Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин” – обещавал на хората древногръцкият философ Демостен.

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина.
Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.


Зехтинът намалява холестерина в кръвта.

* Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.

Струва си да опитаме от всичко по малко.

* Със зехтин се лекуват открити кървящи рани по кожата.
Правят се компреси, които се оставят да действат по време на сън.

* С него може да се намали образуването на белези по кожата.
Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.

* При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1: 3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.

* За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 суп. лъж зехтин на гладен стомах.

* Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.

* За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.

* Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.

* Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин и той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.

* Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Появиха се нови доказателства за това, че зехтинът може да забави развитието на рака на гърдата, пише в. Дейли експрес, позовавайки се на резултатите от изследване на испански специалисти.

Изследователи от Автономния университет на Барселона са установили в експерименти с плъхове, че съединения в зехтина не само увреждат раковите клетки, но и блокират гените, които подхранват развитието на туморите.

Проучването обяснява защо хората, които се придържат към Средиземноморската диета, са изложени на понижен риск от рак.

Редица предишни изследвания са показали, че плодовете, зеленчуците, бобовите растения и рибата намаляват риска от много видове злокачествени заболявяния, но ролята на зехтина не е била достатъчно ясна.

За целите на настоящето проучване специалистите са давали на 60 животни с рак на гърдата зехтин или царевично олио.

Една трета част от плъховете са били подложени на контролирана диета.

Изследователите са установили, че при плъховете, на които бил даван зехтин, туморите се развиват по-бавно, отколкото при гризачите, хранени с царевично олио или подложени на контролирана диета.

Учените смятат, че аминокиселините в зехтина допринасят за блокирането на ключов ген, който подхранва растежа на раковите тумори.

Растителната мазнина освен това унищожава протеини, необходими за оцеляването на злокачествените клетки.

Данните от изследването са толкова обнадеждаващи, че експертите вече правят експерименти с човешки клетки, за да разберат дали за хората ползата ще бъде също толкова голяма.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...