Зелен чай – ползи за здравето и начин на приготвяне

Зеленият чай се прави от пресни листа на Camellia sinensis . Мнозина не знаят, че черният чай, зеленият чай и чаят улонг се правят от едно и също растение, но се приготвят по различни методи на обработка.

Смята се, че китайците първи са го използвали като напитка и са открили лечебните му качества. Те го смятали за тоник, който може да спре стареенето, да насърчи младостта и жизнеността и да осигури дълъг живот, поради което само знатните потомци имали право да го пият и напитката била пазена в тайна дълго време.

Зеленият чай има толкова много ползи, защото това растение е богато на фенолни съединения, катехини, флавоноиди и кофеин. Тези вещества имат антиоксидантно, хипогликемично, против затлъстяване, противовъзпалително, антибактериално, антивирусно, антимутагенно, диуретично и стимулиращо действие.

Зеленият чай може да се намери в супермаркети, магазини за натурални продукти или аптеки под формата на прах, пакетче чай или капсула.

Ползи за здравето

  1. Предотвратяване на някои видове рак
    Редовната консумация на зелен чай помага за предотвратяване на някои видове рак, главно рак на простатата, дебелото черво, стомаха, гърдата, белия дроб, яйчниците и пикочния мехур. Този чай е богат на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от прекомерните свободни радикали.

В допълнение, големите количества катехини, открити в зеления чай, помагат за укрепване на имунната система, което може да предотврати образуването на ракови клетки.

  1. Насърчаване на загуба на тегло
    Поради диуретичния си ефект, зеленият чай също е ефективен при елиминирането на излишните течности в тялото и намаляването на подуването и задържането на вода. Научете за други чайове за задържане на вода , които можете да приготвите у дома.

В допълнение, биоактивните съединения в зеления чай, като кофеин, катехини и флавоноиди, също помагат за засилване на метаболизма. Това може да доведе до повече изгаряне на калории и да стимулира загубата на тегло.

  1. Предотвратяване на ранното стареене
    Зеленият чай има голямо количество антиоксиданти, които третират свободните радикали, които могат да причинят бръчки, отпуснатост и ранно стареене.

Катехините, присъстващи в зеления чай, също помагат за намаляване на напредналите крайни продукти на гликиране (AGE), за намаляване на възпалението и предотвратяване на отпуснатата кожа.

  1. Предотвратяване на настинка и грип
    Зеленият чай има антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактериите и вирусните клетки. Може да предотврати появата на вирусни заболявания като настинка, грип А и грип В.
  1. Предотвратяване на сърдечни заболявания
    Зеленият чай помага за регулиране на нивата на холестерола, главно “лошия” холестерол или LDL. Съдържа голямо количество антиоксиданти и помага за инхибиране на образуването на съсиреци в кръвта. Полезно е за предотвратяване на състояния като инфаркт, сърдечна недостатъчност и тромбоза.
  2. Подобряване на здравето на зъбите
    Благодарение на своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, зеленият чай помага за предотвратяване на кариес и възпаление на венците, което намалява риска от пародонтит. Този чай също е чудесен вариант за справяне с лошия дъх.
  3. Предотвратяване на диабет
    Благодарение на антиоксидантното действие на катехините, зеленият чай намалява оксидативния стрес и подобрява функционирането на инсулина. Това помага за регулиране на нивата на кръвната захар за предотвратяване или лечение на диабет.
  4. Управление на кръвното налягане
    Освен че е диуретик, зеленият чай съдържа и катехини, които са биоактивни съединения с антиоксидантни свойства. Те помагат за разширяване на кръвоносните съдове и съответно за регулиране на кръвното налягане.

Въпреки че се смята, че кофеинът в зеления чай повишава кръвното налягане, проучвания показват, че високите количества катехини в този чай помагат за намаляване на възпалението, намаляване на окисляването и подобряване на кръвообращението за управление на кръвното налягане.

Зеленият чай също съдържа 3 пъти по-малко кофеин от кафето, поради което все още е добър вариант за справяне с високо кръвно налягане.

  1. Подобряване на производителността по време на тренировка
    Редовното пиене на зелен чай може да подобри представянето по време на тренировки, базирани на съпротивление. Може също така да стимулира използването на телесни мазнини за енергия и да увеличи изгарянето на калории.
  2. Предотвратяване на невродегенеративни заболявания
    Катехините и флавоноидите в зеления чай съдържат съществена антиоксидантна активност, която се бори със свободните радикали в мозъка и предотвратява невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

В допълнение, полифенолите, присъстващи в зеления чай, също помагат за подобряване на паметта и мобилността при хора с Алцхаймер и Паркинсон.

  1. Поддържане на здравето на червата
    Катехините, присъстващи в зеления чай, съдържат антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително действие, което укрепва добрите бактерии в червата. Тези съединения се борят и с лошите бактерии, за да поддържат червата здрави и да лекуват чревни инфекции и възпалителни заболявания на червата.

Освен това зеленият чай съдържа и кофеин, биоактивно съединение, което естествено стимулира движението на червата. Може да бъде добър вариант за стимулиране на движението на червата и управление на запек.

  1. Подобряване на настроението и концентрацията
    Зеленият чай съдържа кофеин, вещество, което може да засили функционирането на нервната система. Той също така насърчава освобождаването на серотонин за подобряване на общото настроение.

Зеленият чай също така увеличава освобождаването на адреналин, норадреналин и допамин в тялото, които са хормони и невротрансмитори, които повишават концентрацията и намаляват сънливостта.

  1. Лечение на задържане на вода
    Основният компонент на зеления чай е кофеинът, който има диуретични свойства, които помагат за справяне със задържането на вода. Той също така съдържа други компоненти в по-малки количества, като теобромин и теофилин, които помагат за стимулиране на елиминирането на течности и намаляват

Как се приготвя

Зеленият чай може да се приготви самостоятелно или с лимон и листа от мента, за да добавите вкус.

1 чаша вода
1 чаена лъжичка листа от зелен чай
Сок от половин лимон


Начин на приготвяне:

Сварете водата в тенджера или чайник, добавете листата зелен чай и отстранете от огъня. Покрийте съда и оставете да се влива в продължение на 10 минути. След това се прецежда, добавя се лимоновият сок и се пие топло или студено.

Как да приемате зелен чай


Препоръчително е да пиете 2 до 4 чаши зелен чай на ден между храненията. Хората с високо кръвно налягане трябва да пият максимум 3 чаши зелен чай на ден.

Зеленият чай под формата на капсули трябва да се приема по 1 капсула 2 до 3 пъти на ден.

Зеленият чай трябва да се консумира между храненията, тъй като може да намали усвояването на някои хранителни вещества, като желязо и калций.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...