Дюля и приложението и на билка

Дюлята расте из дворове и градини в цялата страна, предимно в предпланински и планински райони до 1400 м надморска височина, понякога подивява.

Приложение:

Чаят от дюлеви листа е добро омекотяващо и противовъзпалително средство и се използва при гастрити, гастроентероколити бронхити , трахеити, упорита кашлица. Външно се прилага за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при ангина, при изгаряния и кожни възпаления, има запичащ ефект и се употребява при стомашно разстройство.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка листа се заливат с 250 мл гореща вода и се запарва за 5 мин. Пие се хладък три пъти дневно по 1 чаша.

В резюме-Дюлевите листа успешно се използват с лечебна цел при:

-захарен диабет- астма-хипертония-бъбречни заболявания-възпалителни процеси на стомаха и червата-разстройство-кашлица, ангина-отоци на краката-пърхот

Рецепта при бъбречни заболявания

Чай приготвен от семената и листата на дюля е добро пикочогонно средство при възпалителни заболявания на бъбреците. Една супена лъжица сушени листа и една супена лъжица семена, се заливат с чаша вряща вода. Вари се 5 минути, охлаждаме и прецеждаме. Приема се 4 пъти дневно по 1 супена лъжица.

Лечебни свойства на плодовете от дюля

Пресните плодове от дюля поради високото съдържание на желязо се използват за предотвратяване и лечение на желязна анемия, след дълго инвалидизиращо заболяване, висока телесна температура. Голямо съдържание на пектини определя използването им от древни времена при чревни заболявания, придружени от диария. Сокът е едно от най-ефективните средства срещу сцепване на ануса. Отвара от пресни или сухи плодове от дюля отдавна се използва за спиране на изобилни маточни кръвоизлив

 Семената на дюлята

–          при хемороиди

–          при възпаление на дихателните пътища

–          при туберкулоза

–          при възпаления на храносмилателния тракт

–          при язва на червата

–          укрепва сърцето

–          укрепва черния дроб

–          отстранява лошия дъх в устата

–          при лечение на изгаряния

–          при умствена и физическа преумора

–          при възпаление на очите и клепачите

–          при изгаряния и кожни възпаления

–          като диуретично средство при отоци, причинени от сърдечни и бъбречни заболявания

–          при желязодефицитна анемия

–          подходяща за хора с високо ниво на инсулин в кръвта

Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на дихателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния канал (гастроентерити и др.). Използува се още при напукана кожа, при изгаряния.
• Семките помагат при кашлица, листата понижават кръвното, а плодовете подмладяват кожата.

Дюлята е траен плод, който на хладно място може да се запази през цялата зима. Семките подпомагат отхранването при бронхити и кашлици, облекчават язвата на стомаха. Използват се изсушени.

Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка семки, които се киснат около час в 300 мл вряла вода (действието им се усилва, като се прибавят няколко сухи листа подбел и течността се вари 10 минути).

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...