Сарсапарила (Smilax aristolochiifolia)

Сарсапарила (Smilax aristolochiifolia) е многогодишно увивно растение, чиято родина е Мексико и Централна Америка.

Коренът на сарсапарилата притежава изключително мощни фармакологични свойства, известни още от древността, а употребата му с лечебна цел продължава до днес, когато ефикасното му въздействие е признато и от официалната медицина. Съставът на растението е питателен и богат на витамините А, С, D и В-комплекс, както и на минерали като желязо, манган, натрий, силиций, сяра, мед, цинк и йод.

Сарсапарила е сред най-изучаваните средства срещу псориазис през първата половина на 20-ти век, преди въвеждането на синтетичните кортикостероиди в практиката, често използвани при псориазис.

Съвременната медицина е категорична, че сарсапарилата е силен имуностимулатор с доказан тонизиращ ефект при първи симптоми на грип, настинка и умора.

Показания:
Помощно средство при състояния на обща интоксикация; тежки бактериални и вирусни инфекции; хормонален дисбаланс и при 2-та пола; лошо храносмилане и запек; псориазис и дерматити; пясък и камъни в бъбреците
Не се препоръчва при бременност и кърмене и при деца до 6 годишна възраст.

Начин на употреба:
1 супена лъжичка се залива с половин литър вряща вода и се оставя под похлупак 30 минути. Прецежда се. Изпива се за 1 ден 3 пъти по 150 мл преди хранене.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...