Какво е цинк и неговите ползи

Цинкът е вид метал и важен микроелемент. Той присъства във всички тъкани на тялото и е необходим за разделянето на здравите клетки. Той действа като антиоксидант в организма, бори се със свободните радикали и забавя процеса на стареене.

Цинкът също има голям ефект върху хормоналния баланс, така че дори и малък дефицит може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Кой е най-изложен на риск от недостиг на цинк? Всеки, който се придържа към растителна основа диета, която не включва месо или млечни продукти (като вегани или вегетарианци) е най-голям риск. Техните диети изключват основните източници на храна, съдържаща цинк.

Хората с висока киселинност, хронични храносмилателни проблеми или алкохолизъм също имат недостиг на цинк.

Също така е доказано, че жените, приемащи лекарства за подобряване на репродуктивните качества или хормонална терапия имат риск от недостиг на калций в тялото.

Най-честите признаци и симптоми, свързани с дефицит на цинк при хора, включват:

Промени в храненето (жаден за солена или сладка храна)
Промяна на вкуса и мириса
Наддаване или загуба на тегло
Косопад
Храносмилателни проблеми, включително диария
Синдром на хроничната умора
безплодие
Хормонални проблеми, включително ПМС или менопауза
Нисък имунитет
Лоша концентрация и памет
Ниска способност за лечение на рани, кожни инфекции или дразнене
Нервно-дисфункции

Научните изследвания показват, че цинкът предотвратява образуването на бактерии и слуз в назофаринкса.Цинковите йони имат способността да проявяват антивирусно действие, като се прикрепят към рецепторите в епителните клетки на носа и блокират тяхното действие.

Цинкът в организма действа като мощен антиоксидант, който може да помогне в борбата срещу рака
цинкът е ефективен противовъзпалителен и антиоксидантен. Той помага за борба с окислителни реакции в организма и намалява вероятността от рак.

Особено при по-възрастните пациенти наличието на цинк в организма допринася за правилното разделяне на клетките, предотвратява тяхната мутация при рак и най-важното е, че забавя растежа на тумора.

Вярвайте или не, наличието на цинк в човешкото тяло има огромно влияние върху хормоналния фон и репродуктивните функции на мъжете и жените. Той играе важна роля в производството на хормони,естествено увеличение на тестостерона, което е необходимо от мъже и жени.

Цинкът също така засяга женските полови хормони и дори участва в създаването и освобождаването на яйцеклетката.

И това не е всичко. Необходимо е за производството на хормони като естроген и прогестерон при жени, които са отговорни за размножаването.

Твърде висока или ниска нива на естроген може да предизвика проблеми с менструалния цикъл, настроението, както и ранна менопауза, безплодие и дори евентуален риск от рак.

Друга важна характеристика на цинка за човешкото тяло е подкрепата на здравето на клетките в сърдечно-съдовата система и намаляване на възпалителните процеси. Тънкият клетъчен слой – ендотел, който подравнява кръвоносните съдове, изисква достатъчно цинк. Той, от своя страна, помага на сърцето, като поддържа здрави кръвообращението.

Цинкът работи като естествено средство за високо кръвно налягане и висок холестерол, в резултат на запушване и увреждане на кръвоносните съдове.

Нека да обобщя

Цинкът е важен микроелемент, който е необходим в малки количества всеки ден, за да поддържа здравето и да изпълнява важни телесни функции.


Как може тази добавка да помогне на тялото ви? Предимствата на цинка са регулирането на хормоналните продукти, което увеличава растежа и възстановяването, намалява възпалението.


Как да определим липсата на цинк в човешкото тяло? Хората, които не получават достатъчно цинк може да изпитат нарушен апетит, хронична умора, повишено или намалено телесно тегло, загуба на коса, лоша концентрация, чувствителност, и изцеление и хормонални проблеми.


Най-добрият начин да се избегне недостиг на цинк е да се ядат храни с високо съдържание на микроелементи, особено месо, риба, кеew, тиквени семки и кисело мляко. За тези, които не получават цинк в правилното количество с храненето има добавки с неговото съдържание.

Трябва също да се помни, че цинк добавки могат да взаимодействат с няколко вида лекарства, включително антибиотици, пенициламин (лекарство, използвано за лечение на ревматоиден артрит) и диуретици. Ако използвате тези лекарства на регулярна основа, Консултирайте се с вашия лекар преди да го приемате.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...