8 ползи за здравето от гинко билоба

МОЩЕН АНТИОКСИДАНТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Диета, хроничен стрес, заболяване и някои лекарства причиняват възпаление, което е основен рисков фактор за възпалителни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания и диабет тип 2. Гинко билоба също съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни способности.

Антиоксидантите предпазват клетките на тялото от свободните радикали и възпаления, които разрушават тъканите ни и причиняват заболявания. Други антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, включват витамините Е и С, но флавоноидите, открити в гинко, защитават митохондриите на клетката.

ПОДОБРЯВА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

Много от ползите за здравето на Гинко билоба идват от способността му да подобрява кръвообращението в тялото. Терпеноидите са компонент, открит в гинко билоба, който подобрява кръвообращението чрез разширяване на кръвните клетки.

Гинко билоба намалява свободните радикали и възпалението в кръвоносните съдове, намалява „лепкавостта“ на тромбоцитите и помага да се предотврати разкъсването на натрупването на плака в артериите.

МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ЗРЕНИЕТО

Глаукомата е една от най-честите причини за слепота при хора над 60 години. Това е група очни състояния, причинени от увреждане на зрителния нерв, често от необичайно високо налягане в окото. Оксидативният стрес е една от причините за повишеното налягане и антиоксидантното свойство на Гинко билоба може да помогне при лечението на глаукома.

Гинко билоба може да подобри някои от състоянията, свързани с развитието на това очно разстройство, включително предлага защита от оксидативен стрес и подобряване на циркулацията и митохондриалната функция.

МОЖЕ ДА НАМАЛИ СИМПТОМИТЕ НА ДЕМЕНЦИЯ

Деменцията е увреждане на паметта и способността за мислене и вземане на решения. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция. Въпреки че способността на Гинко билоба да подобрява паметта при здрави възрастни е противоречива, някои проучвания показват, че е безопасно и ефективно за подобряване на симптомите на деменция, включително паметта.

Гинко билоба може също да предпази невроните от увреждането, причинено от оксидативния стрес, който е ключов фактор за болестта на Алцхаймер.

МОЖЕ ДА УСПОКОИ БОЛКАТА В КРАКАТА

Клаудикацията е болка, обикновено в краката, причинена от липса на кръвен поток, обикновено по време на тренировка.

Заболяването на периферните артерии е стесняване на кръвоносните съдове в краката (а понякога и ръцете), които пренасят кръв от сърцето към краката, причинявайки симптоми като клаудикация. Най-често се причинява от атеросклероза, мастни отлагания, които се натрупват в кръвоносните съдове.

Гинко билоба може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, но като цяло са необходими повече изследвания, за да се определи неговата ефективност при периферно артериално заболяване.

ПОМАГА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕПРЕСИЯ

Депресията (голямо депресивно разстройство) е често срещано и сериозно разстройство на настроението. Обикновено се лекува с психотерапия и лекарства като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), които са най-често срещаните антидепресанти. Последните проучвания показват, че използването на китайско билково лекарство за лечение на депресия е ефективно. В едно проучване, комбинирането на Ginkgo biloba с лечение със SSRI подобрява симптомите на депресия по-бързо, отколкото лечението само със SSRI.

Други естествени стратегии за преодоляване на депресията включват достатъчно сън, редовни упражнения и медитация.

МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ СВЕТОВЪРТЕЖ

Световъртежът е фалшивото усещане, че вие ​​или обкръжението ви се въртите. Замайването има няколко причини, включително лошо кръвообращение и неврологични разстройства.

Гинко билоба подобрява притока на кръв в мозъка и в едно рандомизирано клинично проучване гинко е също толкова ефективно при лечението на световъртеж, колкото и лекарството бетахистин, най-честото лекарство, предписано за световъртеж.

МОЖЕ ДА ПОДОБРИ МОЗЪЧНАТА ФУНКЦИЯ

Гинко е една от най-популярните добавки на пазара. Най-известен е с лечението на паметта и кръвообращението. Въпреки че проучванията са неубедителни относно ефективността на Гинко билоба при лечение на деменция, подобряване на паметта и облекчаване на болката в краката от липса на кръвообращение, гинко може да подобри функцията на мозъка ви.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...