Как да лекуваме пърхот с билки?

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което се характеризира със сърбеж и поява на бели люспи от мъртва кожа. Пърхотът (наричан още “pityriasis capitis”) е невъзпалена форма на себореен дерматит .
Състоянието се среща еднакво при мъжете и жените и макар и неприятно, може да се контролира сравнително лесно с някои домашни средства. Ето няколко начина за ефективно справяне с проблема:

Масажирайте с топли масла
Сухият скалп и лошото кръвообращение са сред възможните причини за пърхот и ако това е така, масажът с топло масло може да бъде много полезен. Загрейте малко зехтин или кокосово масло, смесете го с лимонов сок и масажирайте скалпа си със сместа. Оставете маслото да подейства около 20 минути, след което изчеткайте косата и скалпа с шампоан.

Измийте косата си правилно
Според експертите, ежедневното използване на шампоан против пърхот може да намали секрецията на себум и по този начин да намали “т.нар. мастен” пърхот .
Ако вашият пърхот е причинен от мазна кожа, се препоръчва използването на катранен сапун/шампоан. Ако пърхотът е „сух“ , измийте косата си с шампоан два до три пъти седмично, оставяйки шампоана да подейства поне пет минути преди изплакване.

Лечение с билки и природни средства
Тъй като пърхотът често се причинява от лошо кръвообращение на скалпа, е възможно да се подхрани и засили кръвообращението в тази област, като се използват определени билки.
Добра комбинация за подхранване на кожата, косата и ноктите са водорасли, хвощ, градински чай и розмарин. Други билки, които могат да помогнат, са гинко билоба и люцерната, която е богата на силиций.
Някои природни лечители препоръчват приготвянето на разтвор от две препълнени чаени лъжички мащерка, варени 10 минути във вода – една чаена чаша. Охладете разтвора и го нанесете върху чиста, влажна коса. Оставете го да изсъхне върху косата ви. Смята се, че мащерката унищожава бактериите и намалява лющенето на кожата.

Пърхотът може да се появи и при хора, които обикновено имат сух скалп. В други случаи пърхотът се появява, когато страдате от заболяване, наречено себорея. Пърхотът традиционно се третира със специални шампоани. Но знаем, че понякога имат обратен ефект. Така че най-лесният и безопасен начин да се справите с досадния пърхот е като се обърнете към природата. Ето някои естествени лекове за пърхот.

Сода бикарбонат
Втрийте малко сода за хляб върху мокра коса. Оставете за 10 минути и изплакнете. Повтаряйте процедурата всяка седмица, за да се отървете от пърхота завинаги.

Важно: Възможно е през първите няколко седмици косата ви да изсъхне леко. Не се притеснявайте, защото само в рамките на един месец скалпът ви отново ще произвежда нормално количество себум

Оцет
Киселинността на оцета регулира pH на кожата и помага за справяне с пърхота . Смесете вода с оцет в съотношение 1: 1. Сложете в спрей и леко напръскайте скалпа. Увийте косата в кърпа и оставете за 15 минути. Отмийте с шампоан и хладка вода.

Кокосово масло
Кокосовото масло също може да ви помогне да се отървете от пърхота . Намажете скалпа си с кокосово масло. Увийте с кърпа и оставете за 1 час, след което измийте.

Аспирин
Смелете на фин прах 2 таблетки аспирин. Добавете ги към шампоана, разтрийте добре в косата и скалпа. Оставете за 5 минути. Изплакнете с вода и след това почистете с шампоан. Салициловата киселина е тайната на действието на аспирина срещу пърхот.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво е едно от маслата, които всяка жена трябва да има у дома. Просто добавете 5 капки масло от чаено дърво към вашия шампоан и разбъркайте добре. Ефектът от маслото от чаено дърво ще дойде след няколко седмици.

Лимонов сок
Нанесете 2 супени лъжици лимонов сок и нежно разтрийте скалпа. Оставете за 15 минути. След това смесете 2 чаши вода с 3 супени лъжици лимонов сок. След това изплакнете косата. Киселинността на лимона ще помогне за балансиране на pH на скалпа.

Зехтин
Зехтинът е любима съставка, когато става въпрос за грижа за косата и кожата. Втрийте 2-3 супени лъжици зехтин в скалпа преди лягане. Покрийте с шапка за душ и кърпа. Оставете за една нощ и изплакнете на сутринта.

Кисело мляко
Нанесете чисто кисело мляко върху измита и мокра коса. Оставете го за 20 минути и изплакнете с топла вода.

Вода за уста
Изненадващо, но е вярно. Водата за уста е ефективно средство срещу пърхот. Смесете вода за уста с чиста вода 1:10 и изплакнете косата и скалпа. Правете тази процедура веднъж месечно и ще забележите подобрение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...