Облекчаване на болно гърло в къщи

Болките в гърлото са едно от най-честите здравословни заболявания, особено през зимата. Те обикновено се причиняват от инфекции, включително обикновена настинка , грип и стрептокок в гърлото и въпреки че са склонни да бъдат доста болезнени, те често изчезват в рамките на 7-10 дни.

  1. Гаргара със сода бикарбонат

Гаргарата със сода бикарбонат, смесена със солена вода, помага за облекчаване на възпалено гърло. Гаргарата с този разтвор убива бактериите и предотвратява растежа на дрожди и гъбички.

  1. Чай от лайка

Чаят от лайка има естествено успокояващ ефект. Отдавна се използва за медицински цели, като успокояване на възпалено гърло. Често се използва заради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и стягащи свойства.

  1. Мед

Медът, смесен в чай или приет самостоятелно, е често срещано домакинско средство за възпалено гърло. Той има антибактериални свойства , покрива гърлото ви, за да намали дразненето, и добавя така необходимата сладост към чашата ви. Просто добавете една супена лъжица към топла вода или чай и отпийте, докато почувствате, че симптомите се облекчават.

  1. Мента

Ментата е известна със способността си да освежава дъха. Чай от мента помага също да облекчи възпалено гърло. Ментата съдържа ментол , който помага за разреждане на слузта и успокоява възпалено гърло и кашлица. Ментата също има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства, които подпомагат заздравяването.

  1. Сминдух

Сминдухът има много ползи за здравето. Той се използва под много форми . Можеш да ядеш семена от сминдух , използвайте масло или чай от сминдух . Чаят от сминдух е естествен лек за болки в гърлото.

Може да облекчи болката и да убие бактериите, които причиняват дразнене или възпаление. Сминдухът също е ефективно противо-гъбично средство.

  1. Уиски

Малко количество разгражда и разрежда слузта . Уискито също така разширява кръвоносните съдове на повърхността на гърлото, така че имунните клетки в кръвта ви могат да се размножават и да се борят с инфекцията.

  1. Вода с лимон

Водата с лимон е освежаваща напитка, която също може да намали болката в гърлото, която се появява по време на настинка или грип.

Лимонът съдържа витамин С и други мощни антиоксиданти . Тези съединения се борят с възпалението и намаляват оксидативния стрес , които са често срещани маркери на заболяването.

  1. Джинджифил

Джинджифилът е подправка с антибактериални и противовъзпалителни ефекти, която може да помогне за облекчаване на болката в гърлото.

Екстрактът от джинджифил може да убие някои бактерии и вируси, които причиняват респираторни заболявания. Може също така да намали възпалението .

  1. Канела

Канелата е ароматна и вкусна подправка с високо съдържание на антиоксиданти. Може също да осигури антибактериални ползи.

В китайската медицина канелата е традиционен лек за настинка, грип и възпалено гърло.

  1. Овлажнявайте въздуха.

Използвайте овлажнител за въздух, за да премахнете сухия въздух, който може допълнително да раздразни възпалено гърло, като се уверете, че почиствате овлажнителя редовно, за да не се развият мухъл или бактерии. Или вземете няколко минути парна баня.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...