Народни рецепти при ечемик на окото

Ечемикът на окото е често срещано състояние, което се причинява от бактериална инфекция в мастните жлези или космените фоликули в клепача. Симптомите включват зачервяване, подуване и болка в засегнатия клепач. Ечемикът може да бъде външно или вътрешно образувание. Външният ечемик е по-често срещан и се появява в основата на миглите. Вътрешният ечемик е по-рядко срещан и се появява в вътрешната част на клепача.

В повечето случаи ечемикът на окото изчезва от само себе си в рамките на няколко дни. Въпреки това, има някои народни рецепти, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на лечебния процес.

Топъл компрес

Топлият компрес е едно от най-ефективните домашни средства за ечемик на окото. Той помага за намаляване на подуването и болката. За да направите топъл компрес, намокрете марля с топла вода и я поставете върху засегнатия клепач за 10-15 минути. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден.

Маска от чесън

Чесънът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при ечемик на окото. За да направите маска от чесън, намачкайте 1-2 скилидки чесън и ги смесете с малко количество топла вода. Нанесете сместа върху засегнатия клепач и оставете да действа за 15-20 минути.

Маска от лук

Лукът също има антибактериални и противовъзпалителни свойства. За да направите маска от лук, нарежете 1/2 глава лук на тънки филийки и ги поставете върху засегнатия клепач. Увийте с марля и оставете да действа за 15-20 минути.

Маска от лайка

Лайка има противовъзпалителни и успокояващи свойства. За да направите маска от лайка, пригответе топъл чай от лайка и го накиснете в марля. Поставете марлята върху засегнатия клепач и оставете да действа за 10-15 минути.

Маска от алое вера

Алое вера има антибактериални, противовъзпалителни и овлажняващи свойства. За да направите маска от алое вера, нарежете парче лист алое вера и изцедете гела. Нанесете гела върху засегнатия клепач и оставете да действа за 15-20 минути.

Маска от оризово брашно

Оризовото брашно има абсорбиращи свойства, които могат да помогнат за намаляване на подуването. За да направите маска от оризово брашно, смесете 1 супена лъжица оризово брашно с малко количество вода, за да получите гъста паста. Нанесете пастата върху засегнатия клепач и оставете да действа за 15-20 минути.

Маска от мед

Медът има антибактериални и противовъзпалителни свойства. За да направите маска от мед, нанесете малко количество мед върху засегнатия клепач и оставете да действа за 15-20 минути.

Други домашни средства

Освен тези домашни средства, има и други неща, които можете да направите, за да облекчите симптомите на ечемик на окото:

  • Избягвайте да докосвате засегнатия клепач.
  • Мийте редовно ръцете си.
  • Не споделяйте козметика или четки за мигли.

Ако ечемикът на окото не изчезне от само себе си в рамките на няколко дни или ако се влоши, потърсете медицинска помощ.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...