Четири споразумения, водещи до по-добър живот: По уроците на Дон Мигел Руис

Четири споразумения, водещи до по-добър живот: По уроците на Дон Мигел Руис

Дон Мигел Руис е потомък на древното индианско племе на толтеките. Той е духовен учител, който споделя мъдростта на своите предци в книгата си „Четирите споразумения“. Тази книга е бестселър в над 40 страни и е преведена на над 40 езика.

Книгата му „Четирите споразумения” се е превърнала в наръчник за щастлив и хармоничен живот, който работи за всеки от нас.

Кои са Толтеките?

Толтеките са древно мезоамериканско племе, известно с богатата си култура и духовна философия. Те са наследници на цивилизацията на Отому, която процъфтява в Мексико през 8 -11 век. Те са били известни като умели строители и художници, но също така са създали и дълбоки духовни учения. Философията на толтеките е оформила част от учението на Дон Мигел Руис, включително четирите споразумения, които са основа за постигане на по-добър и по-фулфилмънт живот.

Четири споразумения, водещи до по-добър живот

Животът ни е картина, която рисуваме с нашите собствени действия и решения. В този контекст, мексиканският автор Дон Мигел Руис ни предлага четири споразумения, които могат променят начина ни на мислене и подхода ни към живота. Тези принципи, изложени в неговата книга “Четири споразумения“, предоставят ключови уроци за това как да постигнем по-добър и по-фулфилмънт живот. Хайде да разгледаме внимателно всяко от тези споразумения и как те могат промени живота ни.

Четирите споразумения са прости, но дълбоки правила, които могат да ни помогнат да живеем по-щастлив и хармоничен живот. Те са:

 1. Бъди безгрешен в словото си.
 2. Не взимай нищо лично.
 3. Не прави предположения.
 4. Прави най-доброто, на което си способен.

Споразумение 1: Бъди безгрешен в словото си

Първото споразумение е да бъдем безгрешни в словото си. Това означава да говорим честно, почтено и любезно. Когато не спазваме това споразумение, ние създаваме негативна енергия, която се отразява на нас и на другите хора.

Избягвайте да говорите това, което може да бъде използвано срещу вас и не клюкарствайте за другите.

Ето някои конкретни примери за това как можем да спазваме първото споразумение:

 • Да казваме истината, дори когато е трудно.
 • Да избягваме да лъжем или да изкривяваме истината.
 • Да бъдем честни с чувствата и желанията си.
 • Да говорим любезно и с уважение.

Споразумение 2: Не взимай нищо лично

Второто споразумение е да не взимаме нищо лично. Това означава да не приемаме чуждите думи и действия като отражение на нас самите. Когато вземаме нещата лично, ние се превръщаме в жертви и позволяваме на другите хора да контролират нашите емоции.

Ако някой изрази мнението си и ви каже: “Много си дебел”, не го приемайте лично, защото истината е, че този човек се опитва да се справи със собствените си чувства, убеждения или мнения. Насочва към вас отровата си и ако приемете забележката му лично, вие взимате тази отрова и тя става ваша.

Приемането на нещата лично ви прави лесна плячка за тези хищници. Приемате целия им емоционален боклук и той става ваш.

Чуждите работи не ви касаят. Всичко, каквото хората говорят или правят – това е проекция на собствената им реалност, това е техният собствен сън.

Ето някои конкретни примери за това как можем да спазваме второто споразумение:

 • Да помним, че всеки човек има свое собствено мнение и възгледи.
 • Да не приемаме критиката като нещо лично.
 • Да не се обиждаме от действията на другите хора.
 • Да се фокусираме върху собственото си поведение, а не върху поведението на другите.

Споразумение 3: Не прави предположения

Третото споразумение е да не правим предположения. Това означава да не си намисляме какво мислят или чувстват другите хора. Когато правим предположения, ние често се лъжем и създаваме конфликти.

Намерете в себе си смелост, когато не разбирате нещо, да задавате въпроси.

Ето някои конкретни примери за това как можем да спазваме третото споразумение:

 • Да питаме хората какво мислят или чувстват, вместо да си намисляме.
 • Да се фокусираме върху това, което хората казват, а не върху това, което си мислим, че мислят.
 • Да бъдем отворени за различни интерпретации.

Споразумение 4: Прави най-доброто, на което си способен

Четвъртото споразумение е да правим най-доброто, на което сме способни. Това означава да се стремим да бъдем най-добрите версии на себе си, без да се самокритикуваме. Когато правим най-доброто, на което сме способни, ние се чувстваме по-щастливи и удовлетворени.

Вашите възможности не са винаги еднакви: едно е, когато сте здрави, друго е – когато сте болни или разстроени. Но при всякакви обстоятелства давайте максимума от себе си и не изпитвайте угризения на съвестта, не обръщайте внимание на упреците по ваш адрес и не се самосъжалявайте.

Ето някои конкретни примери за това как можем да спазваме четвъртото споразумение:

 • Да поставяме реални цели за себе си.
 • Да се фокусираме върху силните си страни.
 • Да се учим от грешките си.
 • Да бъдем търпеливи и състрадателни към себе си.

Заключение

Четирите споразумения са мощен инструмент, който може да ни помогне да подобрим живота си. Ако се стремим да спазваме тези споразумения, ще се научим да живеем по-спокойно, по-щастливо и по-хармонично.

Накрая ще завърша с Мантрата на спокойствието.

Колкото – толкова!

Каквото – такова!

Когато – тогава!


Фразите “Колкото – толкова!”, “Каквото – такова!”, и “Когато – тогава!” са кратки изрази, които съдържат в себе си дълбок смисъл и принципи на мъдрост. Те често се използват като напомняне за принципите на простота, приемане на съдбата и живеене в настоящия момент.

 1. “Колкото – толкова!” – Тази фраза подчертава идеята за приемане на нещата такива, каквито са, без излишен съпротивление. Това е покана за простота и непретенциозност, като ни напомня, че излишната сложност често води до ненужни проблеми.
 2. “Каквото – такова!” – Този израз ни напомня за принципа на приемане на хората и събитията без съдържателни промени. Стремежът да приемаме хората такива, каквито са, и да се отказваме от опити за промяна може да доведе до по-добри отношения и по-голям вътрешен мир.
 3. “Когато – тогава!” – Тази фраза подчертава важността на времето и последователността. Тя ни напомня, че резултатите и промените обикновено идват след последователни и последователни усилия. Този принцип поддържа идеята, че търпение и постоянство са ключови за постигане на цели и успех.

Всички три израза предлагат прост, но силен начин за размишление, който може да бъде приложен в различни сфери на живота – от междуличностните отношения до личното развитие и постижения.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...