Храни богати на цинк

Цинкът представлява микроелемент, който участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е от съществено значение за имунитета.
Тъй като тялото не съдържа цинк, трябва да се набавя ежедневно чрез храната. Препоръчва се мъжете да приемат 11 мг цинк на ден, а жените – 8 мг. Смята се също така, че бременните трябва да приемат 11 мг дневно, а кърмещите – 12 мг.

Цинкът е един от най-важните минерали за организма. Той влияе на умствената функция и способността на мозъка да запаметява. Цинкът е важен за добрия вид на кожата и косата. Някои диетолози го препоръчват по време на диета, защото подсилва имунната система и влияе добре на храносмилането.Той има важно значение за правилното развитие на мъжките полови органи и на репродуктивните способности на жените.

Вижте и кои са продуктите с най-високи концентрации на цинк, които ще ви помогнат да си набавите необходимото количество.

Ядки и семена

Добавете тиквени или кедрови ядки към салатата си, закусвайте с шепа сурово кашу или орехи, прибавете смело чиа. Освен с цинк ще снабдите организма си и с полезни ненаситени мазнини.

Млечни продукти

Млечните продукти като сирене и мляко осигуряват множество хранителни вещества, включително цинк. Например 100 г сирене чедър съдържа около 28% от препоръчителната дневна стойност, докато чаша пълномаслено мляко съдържа едва около 9% цинк. Млечните продукти също така съдържат протеини, калций и витамин D.

Месо

Месото също е сред най-богатите на цинк храни. Освен това с месото си набавяте още желязо и протеини. Най-високо съдържание на цинк има в тъмните птичи меса и не толкова с бялото месо.

Стриди

Нищо чудно, че се славят като афродизиак – причината е именно високото количество цинк, който съдържат – 32 мг в 6 стриди, или 200% повече от необходимата ни дневна доза.

Боб


Освен 0.9 мг цинк в 100 г сварен боб, си набавяме и протеин, и диетични фибри (както разтворими, така и неразтворими), които подпомагат функционирането на храносмилателната система.

Черен шоколад


Черният шоколад, който все по-често привлича вниманието на учените с неизброимите си здравословни ефекти, също съдържа цинк в немалки количества – 9,6 мг във всеки 100 г.

Раци и омари


Раците и омарите също са много богати на цинк. Някои видове риба като сьомга, сардина и камбала също съдържат цинк, макар и в по-малки дози.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...