Прополис – естествен начин за подобряване на здравето

Прополисът е известен още като “Пчелен клей” и е съставна част от пчелните кошери.

Какво е прополис?

Това е продукт, който се получава от смесването на смоли от дървета с ензимите на пчелите. Прополисът има много полезни свойства за здравето и се използва в медицината от дълги години. Ето защо прополисът е наричан тайната съставка за добро здраве.

Свойства на прополиса

Прополисът има антибактериални свойства и може да бъде използван за лечение на инфекции. Той съдържа много антиоксиданти, които помагат да се борим със свободните радикали, които могат да повредят клетките в нашето тяло. Прополисът също така може да бъде използван за лечение на язви и възпаления.

Прополисът е известен също като естествен антихистаминик, който може да помогне при алергии и астма. Той може да намали възпалението в дихателните пътища и да подобри дишането.

Прополисът може да бъде приложен и външно, за да се облекчат възпаленията на кожата.

Прополисът може да помогне и за заздравяване на устата и зъбите. Той може да се използва за лечение на възпаления на венците и за борба с кариесите. Прополисът може да бъде използван и за лечение на стомашни проблеми, като гастрит и язва.

Прополисът също така може да помогне за борба със стреса и да подобри настроението. Той може да намали нивата на стресови хормони в тялото и да ни помогне да се чувстваме по-спокойни и релаксирани.

Рецепти, в които може да използвате прополис

Прополисов сироп за гърло

Разтворете 10 капки прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1 супена лъжица мед и разбъркайте добре. Пийте по една чаша от този сироп на всеки 2-3 часа, за да облекчите болката в гърлото.

Прополисов балсам за устни

Разтопете 1 част пчелен восък в 4 части кокосово масло на слаб огън. След като сместа се разтопи напълно, добавете 10 капки прополис и разбъркайте добре. Изсипете сместа в малки кутии и оставете да се охлади. Използвайте този балсам за устни, за да се борите със сухите и напукани устни.

Прополисова маска за лице

Разтворете 1 чайна лъжица прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1 чайна лъжица мед и 1 чайна лъжица алое вера гел. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето. Оставете да действа 10-15 минути, след което изплакнете с топла вода. Тази маска ще помогне да се постигне по-гладка и по-мека кожа.

Прополисов тоник за коса

Разтворете 5 капки прополис в 1/2 чаша топла вода. Добавете 1 супена лъжица ябълков оцет и разбъркайте добре. Нанесете тоника върху мокра коса след измиване и оставете да изсъхне естествено. Този тоник ще помогне да се постигне по-здрава и бляскава коса.

Прополисова паста за зъби

Разтворете 1 чайна лъжица прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1/2 чайна лъжица сода бикарбонат и разбъркайте добре. Нанесете пастата върху четката за зъби и почистете зъбите си както обикновено. Тази паста ще помогне да се постигне по-бяла и по-здрава усмивка.

Заключение

В заключение, прополисът е много полезен за нашето здраве и може да бъде използван за лечение на много различни заболявания. Той има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които го правят една от най-ценните съставки в медицината. Ако търсите естествен начин за подобряване на здравето си, прополисът може да бъде отличен избор.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...