Прополис – естествен начин за подобряване на здравето

Прополисът е известен още като “Пчелен клей” и е съставна част от пчелните кошери.

Какво е прополис?

Това е продукт, който се получава от смесването на смоли от дървета с ензимите на пчелите. Прополисът има много полезни свойства за здравето и се използва в медицината от дълги години. Ето защо прополисът е наричан тайната съставка за добро здраве.

Свойства на прополиса

Прополисът има антибактериални свойства и може да бъде използван за лечение на инфекции. Той съдържа много антиоксиданти, които помагат да се борим със свободните радикали, които могат да повредят клетките в нашето тяло. Прополисът също така може да бъде използван за лечение на язви и възпаления.

Прополисът е известен също като естествен антихистаминик, който може да помогне при алергии и астма. Той може да намали възпалението в дихателните пътища и да подобри дишането.

Прополисът може да бъде приложен и външно, за да се облекчат възпаленията на кожата.

Прополисът може да помогне и за заздравяване на устата и зъбите. Той може да се използва за лечение на възпаления на венците и за борба с кариесите. Прополисът може да бъде използван и за лечение на стомашни проблеми, като гастрит и язва.

Прополисът също така може да помогне за борба със стреса и да подобри настроението. Той може да намали нивата на стресови хормони в тялото и да ни помогне да се чувстваме по-спокойни и релаксирани.

Рецепти, в които може да използвате прополис

Прополисов сироп за гърло

Разтворете 10 капки прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1 супена лъжица мед и разбъркайте добре. Пийте по една чаша от този сироп на всеки 2-3 часа, за да облекчите болката в гърлото.

Прополисов балсам за устни

Разтопете 1 част пчелен восък в 4 части кокосово масло на слаб огън. След като сместа се разтопи напълно, добавете 10 капки прополис и разбъркайте добре. Изсипете сместа в малки кутии и оставете да се охлади. Използвайте този балсам за устни, за да се борите със сухите и напукани устни.

Прополисова маска за лице

Разтворете 1 чайна лъжица прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1 чайна лъжица мед и 1 чайна лъжица алое вера гел. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето. Оставете да действа 10-15 минути, след което изплакнете с топла вода. Тази маска ще помогне да се постигне по-гладка и по-мека кожа.

Прополисов тоник за коса

Разтворете 5 капки прополис в 1/2 чаша топла вода. Добавете 1 супена лъжица ябълков оцет и разбъркайте добре. Нанесете тоника върху мокра коса след измиване и оставете да изсъхне естествено. Този тоник ще помогне да се постигне по-здрава и бляскава коса.

Прополисова паста за зъби

Разтворете 1 чайна лъжица прополис в 1/4 чаша топла вода. Добавете 1/2 чайна лъжица сода бикарбонат и разбъркайте добре. Нанесете пастата върху четката за зъби и почистете зъбите си както обикновено. Тази паста ще помогне да се постигне по-бяла и по-здрава усмивка.

Заключение

В заключение, прополисът е много полезен за нашето здраве и може да бъде използван за лечение на много различни заболявания. Той има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които го правят една от най-ценните съставки в медицината. Ако търсите естествен начин за подобряване на здравето си, прополисът може да бъде отличен избор.

Може да харесате още...