При невродермит

Невродермитът е често срещащо се кожно заболяване, което се характеризира със силен сърбеж и типични изменения по кожата. По своята клинична картина прилича на хроничната екзема. Засяга само възрастни хора и по-големи деца.

Различават се две форми – ограничен и дифузен невродермит. Ограничената форма се среща по-често.
Ограниченият невродермит започва със силен сърбеж. Кожата потъмнява, задебелява, става по-плътна и грапава. По повърхността й се виждат тънки люспи. Нормални те кожни гънки стават ясно изразени. Измененията се локализират най-често по врата, задколенните ямки, поясната област, бедрата и скротума. Протичането да болестта е продължително – с месеци и години.

Дифузният невродермит засяга обширни кожни участъци – най-често лицето, крайниците и поясната област. Под влияние на силния сърбеж, и разчесването кожата става суха, груба, неравна, с усилена пигментация, на места покрита с тънки люспи. Болестта протича бавно и продължително. Причините за появата на невродермита са в тясна връзка със състоянието на нервната система.

За болните от екзема и (невродермит са много важни правилното хранене и диетата.
При остри подмокрящи екземи е подходящо провеждането в продължение на 3-4 дни строга млечно-растителна и безсолна диета с ограничение на течностите. На болния се препоръчват пресни плодове и храни с богато съдържание на витамини. Забраняват се трудно смилаемите и дразнещите храни – свинско месо, бобови храни, риба, маслодайни ядки (орехи, фъстъци, бадеми), подправки, силен чай, кафе, алкохол. Тютюнът е силен възбудител на нервната система и трябва да се забрани.

Ето и няколко народни рецепти:

1. Две чаени лъжички ситно нарязани стръкове от червен кантарион се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и се оставят да престоят 10 минути. Запарката се прецежда и се изпива на части за един ден, като се приема половин час преди хранене.

2. Вземат се 40 г ситно нарязани листа от маточина и се заливат с 1 чаена чаша 70-градусов спирт. Оставят се да престоят една седмица, след което се прецеждат.
Настойката се използва за мазане при сърбежи.

3. Вземат се равни количества листа от коприва и от малина. Три супени лъжици от смесените билки се запарват с 1 чаена чаша кипяща вода. С прецедената течност се правят компреси.

4. Три супени лъжици листа от горска ягода се запарват с 1 чаена чаша вряла вода. С прецедената и изстинала запарка се правят компреси.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...