Най-добрите средства за утоляване на жаждата в горещините

Ако обичайно организмът на човека изпарява 2-2,5 литра влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 литра за 24 часа.


Учените са пресметнали, че при 1 л загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност, при 3 л започва виене на свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието.


1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуци, но 2/3 трябва да дойде от течностите.
Предлагаме ви повече информация за способността на различни видове напитки да утоляват жаждата. Те са оценени по петобалната скала.

Чай

Според специалистите това е най-доброто средство за утоляване на жаждата без значение дали той е топъл или студен. Зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове.
Черният чай, заради съдържанието си на кофеин, тонизира още по-добре. Зеленият съдържа прости флавоноиди (усвояват се по-бързо), а черният – комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.


Тайна: Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи – 4 чаши дневно и резултатът е налице.
Не се препоръчва: пиенето на повече от 8 чаши чай дневно.

Вода

Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата, заради голямото си количество соли и биологически активни вещества, минералната вода заема второ място след чая. Тя освежава, стимулира апетита и премахва умората.
Ако нямате гастрит или язва на стомаха, можете да пиете газирана вода – въглеродната киселина, попадайки в устата, предизвиква силно отделяне на слюнка и така допълнително занижава усещането за жажда.


Тайна: Добавете парченце лимон или няколко кисели боровинки във водата и по този начин още по-лесно ще победите “врага”.
Не се препоръчва: пиенето на вода от чешмата, а също така леденостудена или дестилирана вода.

Домашна лимонада

Дoмaшнaтa лимoнaдa e oтличнa рaзхлaдитeлнa нaпиткa. Тя утoлявa жaждaтa и пoмaгa зa oхлaждaнe нa тялoтo. Ocвeн тoвa дoмaшнo пригoтвeнaтa лимoнaдa e чудeceн изтoчник нa витaмини. Мoжe дa cи я пригoтвeтe c лимoни, c мнoгo лeд и мaлкo мeнтa.

Сокове и нектари

През лятото добре освежават доматеният, вишневият сок, сокът от грейпфрут и сливи. Киселината раздразва вкусовите рецептори, започна обилно отделяне на слюнка и така по-лесно понасяме горещините.
Соковете с месестата част от плодовете или зеленчуците утоляват по-слабо жаждата, но пък съдържат повече целулоза, пектин и мастноразтворими витамини и затова те са по-полезни за организма като цяло.


Тайна: В горещините разреждайте сока с вода.
Не се препоръчва: пиенето на сок, приготвен от сух концентрат.

Кисело мляко

Айрянът и йогуртът са отлично средство за отстраняване на жаждата. Те се усвояват бързо (за 1 час до 91%, а млякото само до 32%). Тези видове йогурт, които съдържат бифидобактерии, помагат и за възстановяване на нормалния състав на микрофлората на червата. Киселото мляко може да се употребява и със сладки плодове или със зеленчуци.


Тайна: В процеса на ферментация лактозата се превръща в млечна киселина и затова киселото мляко е особено подходящо за хората, страдащи от индивидуална непоносимост към млечната захар.
Не се препоръчва: да се съчетава с прясно мляко.

Прясно мляко

То премахва стреса, според някои данни предпазва от рак на гърдата и остеопороза, намалява кръвното налягане и помага в борбата с излишните килограми. През горещините предпочитайте обезмаслените видове или го разреждайте с вода.
Тайна: Чаят с мляко е тонизираща напитка, която влияе благоприятно на лигавицата на стомаха.
Не се препоръчва: пиенето на мляко след ядене, защото то намалява секрецията на стомашния сок.

Бира

За съжаление любимият на много “нектар от хмел” съдържа алкохол, а спиртните напитки не могат пълноценно да възстановят загубата на вода. Освен това бирата е високо калорична и не е подходяща за тези, които спазват диета.


Тайна: според някои изследвания, в малки количества (не повече от една халба дневно) бирата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе , влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.
Не се препоръчва: да се прекалява с бирата.

Компот

Компотът не се отнася към напитките, а към сладките десерти, тъй като най-ценното в него не е течността, а плодовете. Способността за утоляване на жаждата на компота е ниска – той съдържа повече захар, отколкото органични киселини и минерални соли.


Тайна: Ако сте решили да изпиете чаша студен компот, разредете го с малко вода, а можете да добавите и червено вино (1 чаша вино на 3 чаши компот).
Не се препоръчва: пиенето на твърде изстуден компот.

Лимонада

Първоначално тази напитка се е състояла от малко захар, стрита лимонова кора и цитрусов сок с вода. Днес производителите заменят плодовите сиропи с по-евтини концентрати и добавят оцветители, ароматизатори, добавки и консерванти. Тази “химия” не утолява добре жаждата, а често точно обратното – предизвиква още по-голяма жажда.


Тайна: Полезна лимонада можете да си приготвите в домашни условия от изцедени лимони с минерална вода.
Не се препоръчва: утоляването на жаждата с това, което днес може да наречем “стандартна” лимонада, т.е. такава, купена от магазина – по-добре пийте сок или айрян.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...