Гъби-10 невероятни ползи за здравето

Независимо дали се добавят към салата, супа, пържени продукти или се приемат под формата на добавка, има безброй начини да добавите гъби към храната си.
В допълнение към вкусния вкус на гъбите, техните полифеноли, полизахариди (специализиран вид въглехидрати) , витамини и минерали могат да ви осигурят изобилие от ползи за здравето.

ПОДСИЛВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Изследванията показват, че гъбите спомагат за стимулиране на активността на микрофагите – белите кръвни клетки в имунната система – за да се борят по-ефективно с чуждите тела . В същото време, противовъзпалителните ефекти на гъбите могат да работят за подобряване на цялостната ефективност на имунната система.

БОРБА С ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Богати на антиоксиданти, гъбите предлагат значителни противовъзпалителни ефекти. Изследванията показват, че редовното хранене на гъби може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с развитието на хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак, болест на Алцхаймер, диабет и артрит.

ПРЕДЛАГАТ ПРОТИВОРАКОВИ СВОЙСТВА

Установено е, че полизахаридите, съдържащи се в гъбите, предизвикват апоптоза – смърт на раковите клетки. Освен това, противовъзпалителните ефекти на гъбите могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление, което може да доведе до развитие на рак.

МОГАТ ДА ПОМОГНАТ В БОРБАТА С ДИАБЕТА

Установено е, че гъбите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар. Установено е, че техните биоактивни метаболити, като техните полизахариди и протеини, работят като успешни антихипергликемични средства в проучвания за лечение на диабет.

РЕГУЛИРАТ ХОЛЕСТЕРОЛА

Поради високото си съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, гъбите са чудесна храна за контрол на нивата на холестерола. Гъбите шийтаке съдържат еритаденин, за който е установено, че помага за намаляване на холестерола в кръвта, докато съдържанието им на бета-глюкан помага за намаляване на възпалението и предотвратява усвояването на холестерола през червата.

ПОДКРЕПЕТЕ ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Гъбите могат да помогнат за поддържането на здравето на червата по два начина. Първо, те осигуряват на тялото ви пробиотици – хранителни вещества, които действат като храна за полезните бактерии в червата. Второ, гъбите, осигуряват на вашата система полезни бактерии, които могат да помогнат за заселването на червата ви за подобряване на храносмилането и имунните реакции .

ПРЕДЛАГАТ ПРОТИВОГЪБИЧНИ И АНТИБАКТЕРИАЛНИ ЕФЕКТИ

Гъбите притежават както антибактериални, така и противогъбични съединения, които им помагат да оцелеят, което ги прави естествен източник на антибиотици и противогъбични средства, които могат да се използват от хората. Установено е, че някои гъби предлагат съединения със значителна активност срещу бактерии.

ОСИГУРЯВАТ АНТИВИРУСНИ ЕФЕКТИ

Установено е, че екстрактите от цели гъби, както и някои от изолираните съединения на гъбите, инхибират определени вируси . Изследвания върху някои съединения, съдържащи се в гъбите, които действат срещу вируси като ХИВ, грип А и хепатит С дори показват антивирусни ефекти, които са сравними с тези на антивирусните лекарства.

ЗАЩИТАВАТ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Установено е, че някои екстракти от гъби осигуряват свойства за защита на черния дроб. Резултатите от проучването показват, че редовното ядене на гъби може да облекчи неалкохолното мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Смята се, че тези открития са свързани с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на гъбите.

НАМАЛЕТЕ АЛЕРГИИТЕ

Въпреки че е установено, че гъбите стимулират имунната система при определени обстоятелства, също така е установено, че помагат за потискане на имунния отговор в други случаи, което ги прави потенциално полезни в битката срещу алергиите. Установено е, че бета-глюканите, които се съдържат в гъбите, помагат за намаляване на тежестта на симптомите при тези с алергия към амброзия с 52 процента, когато се приемат като добавка.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...